Soomes nähti ebatavalist ilmastikunähtust

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärlmutterpilvi näeb harva.
Pärlmutterpilvi näeb harva. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Jõulunädalavahetusel nähti Lääne-Soome taevas haruldast ilmastikunähtust, kui taevas olid värvikirevad pilved.

Seda nähtust nimetatakse polaarsed stratosfääripilved (PSC) või pärlmutterpilved, kirjutab Yle. Need pilved moodustuvad talvisel ajal polaaralal stratosfääris 15–25 km kõrgusel.

Pilved võivad lisaks veele sisaldada hapete, eeskätt lämmastikhappe ja väävelhappe kristalle, kirjutab Wikipedia. Eriti madalatel temperatuuridel võivad kristallid moodustada jääkihi.

Suure kõrguse ja Maa pinna kõveruse tõttu saavad need pilved valgust altpoolt, horisondi tagant, ja peegeldavad selle maapinnale. Eriti eredad on nad enne koitu ja pärast eha. Nad on nähtavad märksa madalamatel laiustel kui tekivad, isegi laiustel 55°–60°.

Tänavu on Soome taevas olnud võimalik näha mitmeid tavatuid  nähtusi alates virmalistest, atmosfääri jõudnud meteooridest, aga ka taevasse jääkristallidest moodustunud hiiglaslikku nö auku ehk skypunchi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles