Tippteadlaseks peetu osutus šarlataniks (4)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cornelli ülikooli toitumispsühholoog Brian Wansinki ümber puhkenud skandaal on kehva teaduse levimise markantseim näide.
Cornelli ülikooli toitumispsühholoog Brian Wansinki ümber puhkenud skandaal on kehva teaduse levimise markantseim näide. Foto: Mike Groll/AP/Scanpix

Inimese toitumiskäitumise uurijate seas tipptegijaks peetud teadlase artiklite hulga kaupa tagasilükkamine annab tunnistust teadusmaailmas aina süvenevast kirjastamiskriisist.

Pidev surve avaldada võimalikult palju uusi artikleid on teaduses projektipõhise rahastuse kõrval juba mõnda aega üks suuri probleeme, millest on korduvalt kirjutatud nii Postimehes kui ka paljudes välismaa teadus- ja muudes ajakirjades. Möödunud nädalal avalikkuse ette jõudnud USA Cornelli ülikooli toitumispsühholoogi Brian Wansinki ümber puhkenud skandaal näitab suurepäraselt, mis võib sellises olukorras saada teadusest endast.

Nimelt on Wansink oma pea 30-aastase karjääri jooksul avaldanud kõlava pealkirjaga ja (meedia)tähelepanu pälvinud artikleid, millest paljud on jõudnud erialaväljaannetest väljapoolegi ning ilmunud mõjukates laiatarbemeedia kanalites Oprah Winfrey telesaatest New York Timesini. Muu hulgas on tema artikleid mitu korda refereeritud Postimehes ning aastal 2010 ilmus eesti keeles tema populaarteaduslik teos «Arutu söömine. Miks me sööme rohkem, kui arvame».

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles