Geeniteaduse suurkuju kaotas rassiteemaliste ütluste pärast mitu autiitlit (27)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Watson
James Watson Foto: Ivan Sekretarev / AP / Scanpix

DNA kaksikheeliksi kuju avastamist juhtinud James Watson kordas oma ligi 10 aasta vanuseid väiteid mustanahaliste madalama intelligentsuse kohta, mille tagajärjel võttis tema töökoht tagasi talle antud aunimetused.

Watsoni rassiteemalised sõnavõtud põhjustasid skandaali juba 2007. aastal, kui ta väljendas intervjuus The Timesile muret Aafrika tuleviku pärast, kuna «kogu meie sotsiaalpoliitika põhineb eeldusel, et nende intelligentsus on sama kui meil, kuigi testid näitavad, et see ei ole nii.» Tollal lisas ta veel, et mustanahalistel on geneetiliselt madalam IQ ning seda teavad «kõik, kes on pidanud töötama mustanahaliste alluvatega».

Tollal jäi ta ilma oma ametikohast Cambridge’i Ülikooli Cavendishi laboratooriumi kantslerina ja kaotas ka teised juhtivad positsioonid. Pärast kirjaliku vabanduse esitamist taastati küll tema kantslerikoht ja erinevad autiitlid, kuid 2014. aastal müüs ta siiski maha oma DNA kaksikheeliksi avastamise eest saadud Nobeli kuldmedali protestiks teadlaskonna hukkamõistvale reaktsioonile.

Seekordse skandaali puhus lõkkele sõnavõtt dokumentaalfilmis «American Masters: Decoding Watson», kus teadlane tunnistas, et tema seisukohad ei ole muutunud. Cold Spring Harbor Laboratory avaldatud pressiteate kohaselt on «Watsoni väited taunitavad ning teadus neid ei toeta.» Lisaks tõdeti, et uued sõnavõtud lükkavad varasema vabanduse sisuliselt ümber. Seetõttu võeti tagasi ka aunimetused nagu emeriitkantsleri tiitlid ja auhalduri ametikoht, kirjutab BBC.

Watson on Cold Spring Harbori laboratooriumi direktor olnud 1968. aastast, selle president aastast 1994 ja kantsler 2004. aastast.

Alates oktoobrist autoõnnetuse tagajärjel haiglaravil viibiva 90-aastase Watsoni poeg Rufus ütles Associated Pressile antud intervjuus, et kuigi tema isa ütlused võivad jätta temast rassistliku mulje, ei ole see tegelikult nii.

«Need näitavad tema küllaltki kitsast geneetilise määratluse tõlgendust. Mu isa on pühendanud sellele laborile kogu oma elu ja nüüd näeb labor teda ohuna,» ütles Rufus Watson.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles