ERR: Tartu teadlased töötavad välja end ise lahtipakkivat maja

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marss
Marss Foto: AFP / Scanpix

Tartu Ülikooli teadlased hakkavad Rahvusvahelise Kosmoseülikooli kutsel koos viie riigi kolleegidega välja töötama ise lahtipakkivat maja, mis kaugemas tulevikus näiteks Marsile saadetakse ning end enne inimeste saabumist ise valmis seab.

Prantsusmaal asuva kosmoseülikooli eestvedamisel alustab uuel aastal umbes kolm miljonit eurot maksma minev projekt «Shee» ehk eesti keelde panduna ise lahtipakkiv maja ekstreemsetesse tingimustesse, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kui robotmaja põhilised konstruktorid on Belgias ja Austrias, siis nelja Tartu Ülikooli teadlase ülesanne on nende tehtud jooniste alusel isepakkiv maja valmis ehitada ning kontrollida, kas ja kuidas see töötab.

Tartu teadlased hakkavad ülikoolile kuuluvas tagasihoidlikus angaaris alumiiniumist ja süsinikfiibrist umbes tonni kaaluvat ise lahtipakkivat maja ehitama.

Projekti Tartu Ülikooli poolne koordinaator Alvo Aabloo lisas, et tegelikult on maja mõeldud kasutamiseks ka maakeral, näiteks maavärina järel: viskad lennukilt kapsli alla ja see teeb ennast elumajaks, kuhu 3-4 inimest saavad peitu pugeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles