Akadeemik näitas uut tööruumi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu observatooriumi teadlased ootavad pikisilmi aega, kui nad saavad neljast-viiest kohast kolida ühtekokku Tõraverre. Pärast remonti eile avatud observatooriumi peahoone annab märku, et see aeg tuleb varsti.

Pidulik avamine eile tähendas seda, et ehitajad on valmis saanud Eesti kosmoseteaduse keskuse Tartu observatooriumi uue kosmosetehnoloogia laborikompleksi koos renoveeritud tööruumide ja külastuskeskusega.

Ehitas AS YIT Ehitus. 4,2 miljonit eurot (sellest ehitusele 3,35 miljonit) tuli Eesti majanduskeskkonna arendamise rakenduskava meetmest.

Investeeringu eesmärk on observatooriumi direktori Anu Reinarti sõnul toetada meie kosmoseteaduse konkurentsivõimet ja avada paremaid võimalusi koostööks. «Tõraveres on tehtud maailmatasemel uurimistööd juba ligi 50 aastat ning meie eakad laborid hakkasid kiiret arengut takistama,» märkis ta.

Teadlased ja koolinoored

Euroopa ja Eesti maksumaksjate toel ongi tekkimas töökeskkond, kuhu tulevad Reinarti sõnul hea meelega ka rahvusvaheliselt tunnustatud tippteadlased.

«Eriti hea meel on selle üle, et saame meid külastavatele koolinoortele uues avaras külastuskeskuses kosmoseteaduse olemust paremini tutvustada,» lisas ta.

Kuigi eile avatud maja ruumid on veel sisustuse ja seadmeteta, käib sellest hoolimata rahvusvaheline teadustegevus. Tartu observatooriumis teeb uurimistööd kodumaiste teadlaste kõrval nende kolleege, tudengeid ja järeldoktoreid Saksamaalt, Soomest, Bulgaariast, Tšehhist ja Venemaalt.

See on olnud võimalik tänu peamiselt Tartu Ülikoolilt üüritud ruumidele. «Maja valmimist on oodatud pikisilmi, et saada inimesed kokku,» ütles direktor. «Praegu oleme neljal-viiel pinnal.»

Kui tänapäevase välimuse saanud observatooriumi peahoone ees oli tavakohane lint läbi lõigatud, sisenesid äsja valminud ruumidesse teadlased, ehitajate esindajad, külalised lähedalt ja kaugelt.

Tühjad ruumid

Alumistel korrustel ringivaataja ees avanesid enamasti tühjad ruumid. Neid ootab ees peatne sisustamine.

Muu hulgas äratasid tähelepanu alumisel korrusel koridoris suured, peaaegu laeni ulatuvad aknad. Nagu selgitas observatooriumi vanemteadur, Tartu Ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna õppeprodekaan Mart Noorma, saavad külastuskeskusesse tulijad niimoodi näha, kuidas teadlased töötavad.

Teadlased ise aga pääsevad klaasi taha läbi lüüsi. Nimelt on tarvis jälgida, et laborisse ei satuks tolmukübetki, mis võib töö tulemust rikkuda.

Külaliste hulgas oli ka Eesti Teaduste Akadeemia asepresident Jüri Engelbrecht.

Kui avamisele kogunenud arvukas seltskond suundus tseremoonia jätkamiseks saali, juhatas akadeemik Jaan Einasto kolleegi ning samuti sihtasutuse Eesti Teadusagentuur esimehe Andres Koppeli oma kabinetti, mida ta jagab kahe noorema teadlasega.

Akadeemik Einasto külalised said teada, et mööbel ja tööks tarvilikud seadmed kolitakse sisse paari kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles