Sojuzi taheti maandada mülkasse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kosmosemissioonide juhtimiskeskus Moskva lähistel Koroljovis.
Vene kosmosemissioonide juhtimiskeskus Moskva lähistel Koroljovis. Foto: AP / Scanpix

USA ungari päritolu kosmoseturist Charles Simonyi saab oma raha eest ühe päeva kauem Maast eemal viibida, sest teda transportiva Vene kosmosekapsli Sojuz TMA-13

tagasitulekut lükati proosalistel põhjustel päeva võrra edasi.


Interfaxi andmetel on kapsli maandumispaigaks planeeritud alal Kasahstanis pinnas praegu liiga pehme ning selle asemele tuli leida uus koht.

Olukorraga kursis olev allikas rääkis, et esialgne maandumispaik ei leidnud spetsialistide heakskiitu pärast seda, kui neid vedanud kopteril tekkisid raskused mudaselt pinnalt uuesti õhku tõusmisega. Sinna ei pääseks praegu ka rasketehnikaga ligi.

Muudatuse tõttu maandub Sojuz nüüd teisipäeva asemel hoopis kolmapäeval, vahendas AFP.

Vene kosmoseagentuuri pressiesindaja Aleksandr Vorobjov kinnitas agentuurile, et kapsel maandub 8. aprillil kell 11.00 Moskva aja järgi Džeskazanis, Kasahstanis. Pressiesindaja keeldus aga selle täpseid põhjuseid kommenteerimast.

Ungaris sündinud Charles Simonyi on kosmoses juba teist korda. Seekord maksis ta rahvusvahelise kosmosejaama ISS külastamise eest 35 miljonit dollarit. Tema esimene reis toimus 2007. aasta aprillis kümme miljonit odavama «piletihinnaga».

Sojuziga naasevad järgmisel nädalal orbitaaljaamast ka USA astronaut Michael Fincke ja Vene kosmonaut Juri Lontšakov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles