Elering ja Tartu ülikool uurivad elektrist gaasi sünteesimist

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu / Postimees

Elering ja Tartu ülikool sõlmisid neljapäeval ühiste kavatsuste protokolli, et süvendada senist koostööd ja jätkata juba alustatud koostööd maagaasi põhikomponendi - metaani sünteesimise alaste uuringute teostamiseks.

Tartu ülikooli keemia instituudi direktor Enn Lusti sõnul on maailmas probleemiks süsinikdioksiidi (CO2) järjest suurenev emissioon. Projekti eesmärk on kasutada metaani tootmiseks elektrijaamades ja tuuleparkides piirkoormuse välisel ajal ülejäävat elektrienergiat ning süsinikdioksiidi ja veeauru, luues alternatiivse meetodi metaani tootmiseks. Sel viisil saab elektrienergiat salvestada ja toota uudse meetodiga metaani. Saadav metaan suunatakse loodusliku gaasi torustikku või gaasisalvestitesse.

Lust märkis, et teadlased hakkasid taas teema vastu elavalt huvi tundma ligi poolteist aastat tagasi, esimest korda oli aga metaani sünteesimine uurimise all 1970. aastatel. Toona prooviti reaktsiooni kiirendamiseks kasutada plaatinal baseeruvaid katalüsaatoreid, kuid see on liiga kallis ja sünteesi kiirus väike. «Nüüd proovitakse sünteesil kasutada haruldaste muldmetallide baasil toodetud tahkeid oksiide ehk keraamilisi materjale, mille puhul toimuvad protsessid metaani saamiseks elektrist, veeaurust ja süsinikdioksiidist 500-600 kraadi juures. Kõrge temperatuur tõstab metaani saamise kiirust oluliselt ja see võimaldab kasutada sünteesimisel odavamaid materjale.»

Lust märkis, et metaani sünteesimine eeldab kombineeritud energia tootmise tsüklit. «Soojusjaamad tahaks töötada konstantse võimsuse režiimil, nende jooksutamine kord suuremale ja kord väiksemale võimsusele kulutab nii soojusenergiat kui ka aega. Teine võimalus oleks neid hoida püsival võimsusel ning kasutada ülejäävat elektrit metaani sünteesimiseks.»

Ta lisas, et metaani elektrokeemilise sünteesi uuringud on aga alles lapsekingades ning alustada tuleb katalüsaatorimaterjali uuringutest. Viimasest  tulenevalt haakub kõnealune teema Tartu Ülikooli keemia instituudi tahkeoksiidsete kütuseelementide uurimisgrupi tegevusega. Keemia instituudis on sarnaste omadustega materjale uuritud ligemale 15 aastat. Kokku tegeleb projektidega 15 teadlast, üliõpilast ja tehnikut.

Metaani sünteesi meetodite uurimisega tegeleb ka Taani Tehnikaülikool ning Lusti hinnangul on oodata projekte teistestki ülikoolidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles