Galerii: parimaid noori leiutajaid tunnustati Tallinna Teletornis

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel autasustati Tallinna Teletornis 2012. aasta õpilasleiutajate riikliku konkursi parimaid.

Konkurssi korraldasid haridus- ja teadusministeerium, Eesti Teadusagentuur ja Teaduskeskus AHHAA ning selle eesmärk oli väärtustada innovatsiooni ja loovust õpilaskonnas ning stimuleerida õpilaste sellealast aktiivsust. Riiklikud preemiad andsid autasustamisel üle haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Janar Holm ja konkursi hindamiskomisjoni esimees Aare Baumer. Lisaks riiklikele preemiatele anti üle Energia Avastuskeskuse, Ahhaa Teaduskeskuse ja USA suursaatkonna auhinnad, mida tulid üle andma USA suursaadik Jeffrey Levine, Energia Avastuskeskuse juhataja Kertu Saks ning Ahhaa leiutaja Tanel Linnas.

Autasutamisel tutvustasid parimad noored leiutajad erinevatest vanuserühmadest oma töid, anti üle auhinnad ning tutvuti ühiselt Teletorni ekspositsiooniga. Teletorni Eesti tippude galeriis avati uuendatud noorte leiutajate ideede väljapanek.

2012. aastal saatsid noored leiutajad hindamiseks 620 ideed, mis kõik võiksid realiseerimise korral lahendada kellegi probleeme. Leiutajaid hinnati kolmes vanusegrupis – 1.–4. klassi lastelt oodati lihtsalt fantaasiarikkaid ideid, 5.–9. klassi lapsed pidid juba veidi mõtlema ka idee võimalikule tehnoloogilisele lahendusele ja 10.–12. klassi noorte ideed pidid olema reaalselt teostatavad.

Selle aasta konkurss paistis silma laste poolt reaalselt valmis tehtud ja kasutusele võetud abivahendite rohkuse poolest, paljud neist on tõuke saanud reaalsest vajadusest tehes näiteks koos vanematega mõnda kodust tööd – ATVga heinarullide transportimine, abivahend ühe käega kalamehele ja palju muud. Samuti mõeldi välja vahendeid eakate inimeste abistamiseks näiteks aiatöödel. Esitati ka mitmeid vahvaid ideid digilahenduste valdkonnas – mobiilirakendus, mis aitab kodubussist maha jäänud last ja ütleb talle, kust ja millal väljub järgmine buss, digivardad, mis on abiks kudujale vardal olevate silmade lugemisel või võti, mis tuletab meelde, et unustasid kodust väljudes ukse lukku keerata.

Konkursi koordinaatori Margit Lehise sõnul oli rõõmustav nii see, et tüdrukute osakaal osalejate seas on tõusnud kui ka esitatud tööde kõrge tase. «Mitmed koolid olid konkursile saadetavate tööde osas oma eelvaliku teinud ja osades olid toimunud oma konkursid. Rõõmu teeb ka see, et lapsed märkavad ühiskonna murekohti.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles