Eesti teadlased saavad Rootsi rajatavasse keskusesse oma kiirekanali

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muld.
Muld. Foto: SCANPIX

Lõuna-Rootsis Lundis valmib 2015. aastaks kokku 1,6 miljardit eurot maksev uurimiskeskus, millesse väikese osa panustab ka Eesti.

Maxlab IV nime kandva suure uurimiskeskuse ehitus Lundis juba käib ning Tartu Ülikooli füüsikute euroraha toel sinna rajatavat kiirekanalit saavad hakata kasutama kõik Eesti teadlased ja seda tasuta, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Detsembri algul akadeemikuks valitud Ergo Nõmmiste ootabki, et lisaks füüsikutele avastaksid kiirekanali võimalused ka näiteks loodusteadlased, biotehnoloogid ja materjaliteadlased.

«Loodusteadlased näiteks saavad vaadata erinevate mürkide leivikut pinnases või geoloogid saavad uurida, kuidas mingid ained on levinud eri sügavustel, muldasid saab uurida, saab uurida ka näiteks puid ja muid kasvavaid materjale,» tutvustas Nõmmiste.

Tartu Ülikooli teadusprorektor, kiirekanali tulevane kasutaja Marco Kirm tõi näiteks, et seal saab hakata tuvastama ka näiteks maalide vanust ja päritolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles