Psühhiaater: sõda muudab iga inimese psüühikat

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagis võidelnud Eesti sõdurid.
Iraagis võidelnud Eesti sõdurid. Foto: Egert Kamenik

Hiljutist juhtumit, kus Iraagis rahuvalvajana teeninud mees laupäeval Jõgeva külje all enda ümber tulistama kukkus ja sõpra raskelt haavas, kommenteerinud psühhiaater Jüri Enneti väitel muudavad sõjakoledused ja hirm iga inimese psüühikat.


«Õuna külas paugutanud mehe nägu ja olek näitasid, et tal on tõsised psüühikahäired olnud juba pikemat aega,» rääkis Ennet Õhtulehele.

«Sõjatsoonist võib tagasi tulla füüsiliselt tervena, kuid igal juhul on viga saanud hing,» kommenteeris psühhiaater, märkides, et mõnel avaldub sisemine valu kohe, teisel aasta pärast.

«See on nagu haigussütikuga pomm, mis vallandub töökaotuse, koondamishirmu, prestiiži languse või millegi muu peale,» rääkis ta, lisades, et tavaline on murede uputamine alkoholi.

«Teatud hetkel langeb see viimane tilk ning tulemuseks on enesetapp, vaimne häire või agressioon. Kõik missioonil käinud sõjamehed on viga saanud, oleneb vaid, millisel määral,» rääkis Ennet, lisades, et kui jala kaotuse puhul saab juba igaüks aru, et allesjäänud könti tuleb ravida ja otsida sobiv protees, siis hingehädade puhul abi andmine pole nii enesestmõistetav.

«Ideaalis võiks olla nõnda, et kui tagasi pöörduvad rõõmsate nägudega rahuvalvajad lehvitavad kodulennujaamas lipukesi, siis paremal pool peaks neid vastu võtma füüsilisi haigusi ravivate arstide telk ja vasakul psühhiaatrid, psühholoogid ja pihiisad,» rääkis ta, märkides, et vabatahtlikult ei kiputa hingetohtri vastuvõtule minema kas või seepärast, et see võib lõppeda relvaloa äravõtmisega.

Tartu maakohus võttis esmaspäeval Lõuna ringkonnaprokuröri Annely Hinto taotlusel vahi alla nädalavahetusel Jõgevamaal sünnipäevapeol meest õlga ja pähe tulistanud endise kaitseväelase, 33-aastase Jaagu, keda kahtlustatakse tapmiskatses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles