Maaülikooli maja Eerikal hõivab biotehnikafirma

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Mart Ustavi hinnangul on umbes kolmandik Eerika instituudihoone ruumidest sissekolimiseks kõlblikud.
Professor Mart Ustavi hinnangul on umbes kolmandik Eerika instituudihoone ruumidest sissekolimiseks kõlblikud. Foto: Margus Ansu

Eesti Maaülikooli 4800-ruutmeetrise Eerika õppe- ja teadushoone, mille ülikool peab vabastama juuni lõpuks, kavatseb selle aasta lõpuks kolmandiku ulatuses kasutusse võtta biotehnoloogiafirma Icosagen.

Viljandi maantee alguses paikneva maja müüs maaülikool läinud aasta alguses kinnisvarafirmale T.I.M. Invest, kellelt ostab selle omakorda Icosagen. Kinnistu üleminek sünnib märtsis või aprillis, avaldas Icosageni juhatuse liige, Tartu Ülikooli biomeditsiinitehnoloogia professor Mart Ustav.

Veel suveni paiknevad hoones maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi osakonnad, mis kolivad suve teiseks pooleks Kreutz­waldi tänava metsamajja.

Icosagen ja tema eelkäija Quattromed on 1999. aastast rentinud laboriruume Nooruse 9 majas, mille Tartu Ülikool müüs hiljuti Tartu linnale.

«Seal on meil kasutada 800 ruutmeetrit, aga vajaksime juba 1500 ruutmeetrit,» kirjeldas Icosageni juhatuse liige professor Mart Ustav 40 palgalisega firma seisu. «Neli inimest peavad Nooruse tänavas mahtuma 18-ruutmeetrisesse ruumi, laienemisest pole seal juttugi.»

Tellimused Soomest

1999. aastal osaühinguna Quattromed sündinud meditsiinilise molekulaardiagnostika firma, mis hakkas mõni aasta hiljem arendama ka molekulaar- ja rakubioloogial põhinevaid tehnoloogiaid ja tooteid, sünnitas 2005. aastal meditsiinidiagnostika tütarettevõtte Quattromed Laborid ning teadus- ja arendusfirma Quattromed Cell Factory.

2008. aastal ostis Quat­t-romed Laborid ning  Quattro-medi kaubamärgi Medi­Cap Holding. Quattro­medi nimeks sai Icosagen ning tütarfirmast Icosagen Cell Fac­to­ry. Ühtlasi hakkas Icosagen pakkuma toiduainete mikrobioloogiliste analüüside teenust.

«Praegu on meie kliendid peaaegu kõik suured Eesti toiduainetootjad,» rääkis Mart Ustav. «Nüüd paistab, et saame kliente ka Soomest.»

Icosagen pakub paarikümmet laborianalüüsi toiduainete säilivuse määramiseks, haigusetekitajate avastamiseks

toiduaineis ning hügieenitaseme määramiseks toiduainete tootmisel. Näiteks tõi Ustav salmonellabakterite määramise lihas, vorstis, jahus, šokolaadis ja mujal.

Icosageni põhiteenistus tuleb aga välismaalt. Ravimitööstustele müüakse terapeutiliste valkude tootmise litsentse, samal ajal tootes ja müües valke ka ise. Icosageni partnerite seas on näiteks sellised suurtegijad nagu Sanofi Pasteur, Bayer HealthCare ja Novartis.

«Meil pole kunagi olnud nii palju tellimusi kui praegu – üks projekt on teise otsas,» rääkis Ustav. «See, et meil lisaks Belgiale, Prantsusmaale ja Iisraelile on partnerid ka näiteks Bahreinis, näitab, et meid leitakse, teatakse ja soovitatakse.»

Maja on heas seisus

Enne kolimist on Viljandi maantee hoonet Ustavi sõnul tarvis soojustada, vahetada osa aknaid, parandada ventilatsiooni. Selleks võib kuluda paar­sada tuhat eurot, hindas ta.

«Üldiselt on hoone heas korras ja umbes kolmandik ruumidest nii kenas seisus, et pole tarvis mingit remonti,» kiitis Ustav. «Enne olime poolenisti garaaži- või elustiilifirma. Uus maja loob uued võimalused ja ambitsioonid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles