Pringel (Phocoena phocoena)

jaga E-post prindi artikkel saada vihje Loe ja lisa kommentaare

Pringel

FOTO: Pm

Pringel on maailma kõige väiksem delfiin (kaalub keskmiselt 60 kg). Ka tänapäeval on pringel Põhjameres delfiinidest kõige levinum. Läänemeres langes nende arvukus kiirelt 1940. aastatel. See võis olla seotud paari väga külma talvega, mil jää kaanetas kogu mere kinni. Jääd murda pringlid ei oska. Hiljem takistasid arvukuse kasvu mürgid ja nüüd hukkumine kalurite võrkudes.





Pringel liigub rannamerre räime järel – aprillist maini kevadel ning augusti lõpust oktoobrini sügisel. Hülgeid on palju lihtsam kätte saada kui pringleid, sest hülgeid kütitakse tavaliselt merejääl, aga pringel ujub vaid vabas vees. Kiviaegsed kütid pidid olema kas väga hästi spetsialiseerunud selle liigi jahtimisele või pidi pringleid olema erakordselt palju.



Eesti meres kohati pringlit üsna sageli 1950. aastateni. Viimane tõestatud pringlileid oli 1980. aastate lõpus. See ei tähenda, et neid ei võiks Eesti meres ringi ujuda. Lätis leiti mõne aasta eest hukkunud pringel Riia linna lähedalt. Soome vetes on pringleid nähtud igal aastal.



Kõik teated haruldaste mereloomade nägemisest Eesti vetes on teretulnud!

Tagasi üles