Niiske toaõhk pärsib gripi levikut

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga sümptom ei pruugi kohe alguses tõsisemale haigusele viidata.
Iga sümptom ei pruugi kohe alguses tõsisemale haigusele viidata. Foto: SCANPIX

Kui toa õhk on niiske, siis väheneb seal lenduvate viiruseosakeste nakkusohtlikkus märgatavalt, selgus ajakirjas PLoS ONE avaldatud Ameerika teadlaste uurimusest.

See, et gripiviirus eriti niisket õhku ei salli, on teada juba mõnda aega, aga Ameerika Ühendriikide kutseohutuse ja -tervise riikliku instituudi teadlased eesotsas John Notiga esitasid nüüd uusi ja täpsemaid uurimistulemusi, vahendas ERR Uudised rahvusringhäälingu teadusportaali.

Teadlased tegid katseid, kus paiskasid viiruseosakesi õhku just sellises koguses nagu seda on oodata köhivalt gripipõdejalt, selgus, et kui õhu suhteline niiskus oli alla 23 protsendi, siis tunni aja möödudes suutis 70 kuni 77 protsenti viiruseosakestest veel rakke nakatada.

Kui suhtelist õhuniiskust tõsteti 43 protsendi peale, siis olid tunni pärast nakkusvõimelised vaid 14 protsenti viiruseosakestest.

Kõrge niiskuse korral vähenes viiruseosakeste nakkusohtlikkus ka üsna kiiresti, suurem osa neist kaotas nakkavuse juba esimese veerand tunniga, seega peaks gripi ennetamiseks püüdma hoida õhuniiskus vähemalt umbes 40 protsendi juures.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles