Kui palju naftat on maa seest välja pumbatud?

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaplatvorm California lähedal
Naftaplatvorm California lähedal Foto: AP / Scanpix

Katsed hinnata maast tänaseks välja pumbatud nafta kogust on andnud väga erinevaid tulemusi. Suurbritannia teadlased avaldasid uue uurimuse, mille põhjal võib naftat olla kasutatud rohkem kui varem arvati.


Juba ammu on teada, et nafta kogus on piiratud, vahendab

Novaator

Physorgi. Kas on aga üldse teada, kui palju naftat inimesed alates 19. sajandi keskpaigast, mil tõsisem naftaammutamine alguse sai, üldse kaevandanud on?

2008. aastal pakkusid ungari keemikud Istvan Lakatos ja Julianna Lakatos-Szabo välja, et alates 1850. aastast on toodetud mitte rohkem kui 100 miljardit tonni toornaftat ning et aastane keskmine tootmismäär pole olnud rohkem kui 700 miljonit tonni, kirjutas Physorg.

Nad võrdlesid teadaolevaid reserve ja hinnanguid veel avastamata leiukohtade kohta ja toetasid üldlevinud seisukohta, mille järgi naftast peagi puudus kätte tuleb, kuigi suur osa reserve on veel maapõues peidus.

Aberdeeni ülikooli teadlane John Jones kirjutab uues uurimuses, et Lakatose ja Lakatos-Szabo antud numbrid olid tublisti alla hinnatud. Jonesi arvutuste kohaselt on inimesed alates 1870. aastast, mil J. D. Rockefeller asutas ettevõtte The Standard Oil Company, kasutanud vähemalt 135 miljardit tonni naftat.

Nüüdseks üle mitmete põlvkondade ulatuv naftatööstus on alati olnud huvitatud eelkõige igapäevastest ja tulevastest naftakogustest, ajaloolised andmed pole kedagi huvitanud. Seetõttu on kasutatud naftakogust hinnata raske, selgitas Jones.

2005. aastal püüdis seda teha Londonis asuv naftavarude analüüsikeskus ODAC (The Oil Depletion Analysis Centre) ning jõudis järeldusele, et kokku on puuritud 944 miljardit barrelit toornaftat. Jones korrigeeris seda hinnangut, kasutades barreli ruumala (42 USA gallonit ehk 0,16 kuupmeetrit) ja toornafta tihedust (0,9 tonni kuupmeetri kohta). ODAC-i 944 miljardit barrelit võrdub seega 135 miljardi tonniga.

Jones selgitas, et kuigi uus number on Lakatose ja Lakatos-Szabo välja pakutud numbriga samas suurusjärgus, on see siiski 35 protsenti suurem, mis on oluline erinevus. Jones järeldas, et kas ODAC või Ungari töörühm on oma hinnangutes olnud ebatäpsed ning et selle olulise numbri väljaselgitamiseks tuleb teha põhjalikumat uurimistööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles