TTÜ teadlased loodavad läbimurret päikeseenergeetikas

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜs õppimiseks esitati üle 10 000 avalduse.
TTÜs õppimiseks esitati üle 10 000 avalduse. Foto: Margus Ansu

Tallinna Tehnikaülikooli teadlased loodavad saavutada maailmas läbimurret päikeseenergeetikas, kasutades päikesepaneelide valmistamisel kõrgvaakumtehnoloogiast odavamaid - pulbrilisi tehnoloogiaid.

Pulbriosakestest valmistatakse päikesepaneeli kihti, mis püüab päikeseenergiat, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

TTÜ materjaliteaduse instituudi direktor Enn Mellikov selgitas, et olenevalt sellest, kui tihedalt suudetakse pulbriosakesi aluspinnale pakkida, saadakse luua kas madalama või kõrgema efektiivsusega päikesepatarei.

Arvestades energiavajaduse suurenemist maailmas, tuleb paarikümne aasta pärast üle poole elektrienergiast saada päikesepaneelide kaudu.

«Üks meie peamisi eesmärke on see, et meie patareisid saab integreerida ehitusmaterjalidesse - seintesse ja katusesse, kahhelplaatidesse, kuid neid saab kasutada ka elektrigeneraatorites,» rääkis TTÜ materjaliteaduse instituudi professor Dieter Meissner.

Mellikvoi sõnul ollakse baseerunud eelkõige sellele, et saada väljund energia suurtootmisesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles