Teadlased: liigne karvakasv ja igemete vohamine on seotud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased: liigne karvakasv ja igemete vohamine on seotud
Teadlased: liigne karvakasv ja igemete vohamine on seotud Foto: SCANPIX

Hiina teadlased paljastasid naiste liigse karvakasvu ehk hüpertrihhoosi ja igemete vohamise ehk hüperplaasia geneetilised põhjused.

Liigse karvakasvuga naised on teadlasi huvitanud alates 19. sajandist, mil esimest korda seda sündroomi kirjeldati, vahendab news.com.au väljaannet American Journal of Human Genetics.

Esimene, kelle juhtumit kirjeldati, oli mehhiklanna Juliana Pastrana.

Teadlased uurisid ühte Hiina perekonda, kelle liikmete seas on see sündroom levinud. Uuringusse kaasati ka teine sündroom – hüperplaasia ehk igemete haigusliku vohamise juhtumid.

19. sajandil elanud mehhiklannal Pastranal olid mõlemad sündroomid.

Uurijate sõnul on hüperplaasiat peaaegu võimatu uurida, kuna seda esineb ülimalt harva.

Geneetik Xue Zhang ja ta kolleegid analüüsisid  kolme perekonda, kus üks või teine geneetiline mutatsioon esines.

«Juba varasemad uuringud näitasid, et hüpertrihhoosi põhjustab geenimutatsioon, kuid siiani ei seostatud seda teise geneetilise haiguse hüperplaasiaga. Hüpertrihhoosi ja hüperplaasiat esile kutsuvad mutatsioonid on sarnased,» selgitasid uurijad.

Uurijad tegid mõlema haiguse puhul kindlaks lookused, kus need mutatsioonid esinevad.

«Meie uuring näitas, et liigne karvakasv ja igemete haiguslik vohamine on omavahel seotud. Mõlemad on tingitud sarnastest geenimutatsioonidest. Jätkame uuringuid, tegemaks kindlaks, millised molekulaarsed muutused nende taga on,» selgitas uuringu juht Xue Zhang.





Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles