Kuidas vähendada inimese soovi valetada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valetaja suu suitseb
Valetaja suu suitseb Foto: Caro / Scanpix

Eesti Käitumis- ja Terviseteaduste Keskuse teadlased uurivad võimalust, kas aju stimuleerides on võimalik vähendada inimese soovi valetada.

«Pole võimatu, et aju kiirusagara või otsmikusagara teatud piirkondi magnetstimulatsiooniga mõjutades inimese soov valetada muutub - väheneb või suureneb,» sõnas keskuse teadur, TÜ õigusteaduskonna ja psühholoogia instituudi professor Talis Bachmann.

«Esialgsed tulemused on veel liiga napid ja ennatlik oleks küsimusele kindlat vastust anda. Ometi on seni saadud tulemusi arvesse võttes tarvis seda uurimissuunda kindlasti jätkata,» lisas ta.

Teadurid viivad aju-uuringuid läbi, kasutades selleks ajukoore transkraniaalse magnetstimulatsiooni (TMS) meetodit, kus tervisele kahjutult tekitatakse ajukoore ühte piirkonda hetkeline magnetväli, mis kutsub esile kas vastava piirkonna töö kerge pidurdumise või stimuleerib seda lühikeseks ajaks.

Valed vastused hoolimata teadvustamisest

Samuti uurib Bachmanni uurimisrühm seda, kuidas aju biolektrilise aktiivsuse taseme võnkumine seostub ümbruses olevate objektide teadvustamisega. Selliste uuringute tulemusel saaks kaugemas tulevikus näiteks täpsemini hinnata, milline on üldnarkoosis oleva patsiendi teadvusseisund.

Bachmann selgitas: «Mõnes uuemas katses oleme saanud kinnitust sellele, et gamma-sagedusliku võnkumise tugevnemine on märk esitatud objekti teadvustamisest sõltumata sellest, kas isik objekti õigesti ära tundis või mitte.»

Tema sõnul on küllalt antud õigeid vastuseid juhul, kus katseisik väidab, et objekti ei näinud ja vastab enda arvates huupi, teisalt aga valesid vastuseid, kus katseisik väidab, et nägi objekti selgesti.

«Ka ainult objektiivselt õigeid vastuseid analüüsides eristab gammasageduse suurenemine nägemispiirkonnas need katsetused, kus isik objekti selgesti teadvustas,» lisas Bachmann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles