Sojuz startis kosmosejaama suunas

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kasahstani stepis asuvalt Bajkongõri (Baikonuri) kosmodroomilt lennutati täna orbiidile kolm erinevast rahvusest meest, kes jäävad hiljuti laiendatud rahvusvahelisse kosmosejaama ISS eesseisvateks kuudeks elama.


ISSi püsimeeskonna suurus kasvab alanud Sojuz TMA-15 missiooniga kahekordseks - seniselt kolmelt kuuele - ning esimest korda on orbiidil esindatud korraga kõik jaama ehitamises osalevad viis partnerit, edastas

BBC News

.

Eesti aja järgi mõned minutid pärast poolt kahte päeval lähte saanud kosmosekapslis on belglane Frank De Winne, kanadalane Robert Thirsk ja venelane Roman Romanenko.

«Me tunneme end hästi. Lend on normaalne... Ma näen päikest,» teatas viimane vahetult pärast starti raadiosides. Orbiidil ootavad uusi kaaslasi ees juba venelane Gennadi Padalka, ameeriklane Michael Barratt ja jaapanlane Koichi Wakata.

350 kilomeetri kõrgusel tiirleva rahvusvahelise kosmosejaama juurde kestab lend kaks ööpäeva.

ISSi meeskonna suurendamine on oluliseks teetähiseks rahvusvahelisele suurprojektile ning alanud missiooni peaeesmärgiks on saada kinnitust sellele, et jaama ahtad ruumid sobivad pikaajaliseks eluasemeks ka kuuele inimesele.

De Winne jääb orbitaaljaama kokku kuueks kuuks ning võtab esimese eurooplasena oktoobris toimuva vahetuse järel üle kogu meeskonna juhtimise. «Me valmistume järgmistel kuudel ette tuleviku kosmoseuuringuteks,» võttis belglane agentuuri Associated Press andmetel kokku eesseisva töö kaugemad sihid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles