Arheoloogid: inkad ohverdasid noori rasedaid naisi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogid avastasid inkade inimohvrid
Arheoloogid avastasid inkade inimohvrid Foto: Reuters / Scanpix

Arheoloogid leidsid Peruust inkade impeeriumi aegsed jumalatele ohvriks toodud inimeste jäänused, kellest enamik olid noored rasedad naised.

Arheoloogide kinnitusel leiti 33 inimese jäänused, kes võidi kõik tappa ühel ajal, kirjutab The Telegraph.

«Jäänuste uurimine näitas, et neil lõigati kas kõri läbi või murti kaelaluu,» sõnas Chotuna-Chornancapis toimuvate väljakaevamiste juht Carlos Webster.

235-aakrine arheoloogiliste leidude paik asub ligi 20 kilomeetri kaugusel rannikulinnast Chiclayost.

«Inimeste ohvriks toomine oli osa inkade kultuurist. Need inkad toodi jumalatele ohvriks ainult kümmekond aastat enne konkistadooride sissetungi,» selgitasid arheoloogid.

Kuigi Peruust on ka varem inkaajastu inimohvreid leitud, kuid varem ei ole 33 inimjäänust avastatud ühest ja samast paigast.

«Enamik ohvriks toodutest olid noored naised, kelle keskmine vanus oli umbes 15. Enamik neist olid rasedad. Sellele viitavad mõned säilinud looteluud,» sõnas arheoloog Webster.

Ta lisas, et kliima tõttu on jäänused hästi säilinud, mõnel on alles nii nahka kui ka juukseid.

Inkasid tuntakse eelkõige nende pealinna Machu Picchu tõttu, mille jäänused on tänapäeval Peruu suurim turismi sihtpunkt. Ka on see inkade linn kantud tänapäeva seitsme maailmaime hulka.

Inkad olid ketšua keelt  kõnelev indiaanihõim ning sellest pärinev valitsev kiht ja dünastia, kes 13. – 15. sajandil rajasid  Peruus tsentraliseeritud, teokraatlike sugemetega riigi.

1532  mõrvasid konkistadoorid  Francisco Pizarro  juhtimisel viimase inkade  valitseja Atahualpa ning  alistasid nende riigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles