Muinsuskaitse: kirikust leitud aarde kogudusele andmine loob ohtliku pretsedendi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogiaprofessor akadeemik Valter Lang.
Arheoloogiaprofessor akadeemik Valter Lang. Foto: Sille Annuk

Riigi plaan anda Harju-Risti kirikust leitud arheoloogiline aare kogudusele ehk eraomandisse loob muinsuskaitseameti hinnangul ohtliku pretsedendi, sest selle realiseerumisel võib hakata võimul oleva poliitiku suva määrama kultuuripärandi saatust.

Kahe aasta eest Padise vallas Risti kiriku põranda vahetamise aegu tuli selle alt välja ligi 1200 münti, millest varaseimad on 13., hilisemad 19. sajandist ning ehkki muinsuskaitseseadus on oma algusest alates ehk 1925. aastast öelnud, et omanikuta kultuuriväärtusega leiud kuuluvad riigile, sooviks Risti kogudus leiukogu endale, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Nii ongi tekkinud vaidlus teemal, kellele see leid peaks kuuluma, avalikule kirjale alla kirjutanud Tartu Ülikooli arheoloogiaprofessori, muinsuskaitseameti arheoloogiamälestiste eksperdinõukogu esimehe Valter Langi kinnitusel pole kahtlust, et leid peab kuuluma riigile; arheoloogid pelgavad, et kuna ees on ootamas uurimistöid mitmetes kirikutes ja kirikuaedades, võib ühe leiu kogudusele andmine luua ohtliku pretsedendi.

Ameerikas viibiv kultuuriminister Rein Lang teatas oma kirjalikus vastuses, et mingeid otsuseid ei ole langetatud ning tema väitel on olemas selge ekspertide seisukoht, et leid kuulub Harju-Risti kogudusele.

Avalikule pöördumisele allakirjutanud spetsialistid lubavad aga end ekspertnõukogust taandada, kui minister jääb oma otsuse juurde anda Harju-Risti leidudele vallasmälestise staatus ja võõrandada nad kogudusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles