Gaasileke nurjas NASA süstiku stardi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasileke nurjas NASA süstiku Endeavour täna hommikuse stardi.
Gaasileke nurjas NASA süstiku Endeavour täna hommikuse stardi. Foto: AP / Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA lükkas süstik Endeavouri kavandatud stardi tankimisel tekkinud gaasilekke tõttu taas edasi.


Süstik seitsme meeskonnaliikmega pardal pidanuks startima kohaliku aja järgi kell 5.40 Floridast Kennedy kosmosekeskusest, et toimetada Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) viimane osa Jaapani laborist, teatas Reuters.

NASA esindajate sõnul lükati süstiku start samasuguse probleemi tõttu edasi ka laupäeval, kuid järgmine võimalus avaneb 11. juulil. Vesinikuleke nurjas märtsis ka NASA kosmosesüstiku Discovery stardi.

Endeavour viib ISSi kohale Jaapanis ehitatud uurimislabori Kibo viimased kolm komponenti ning varuosi. Märkimisväärseima uuendusena rajatakse kosmosejaama juurde eeskojataoline katseplatvorm. Samuti vahetavad astronaudid välja ISSi päikesepaneelid.

USA kosmoseagentuuril on orbiidil tiirleva, sada miljardit dollarit maksva jaama ehituse lõpetamiseks jäänud veel kaheksa missiooni, enne kui süstikuprogrammile järgmise aasta septembri lõpus joon alla tõmmatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles