Ukraina ja Jaapan hakkavad avariilisi tuumajaamu kosmosest seirama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol pilt Tsernobõli muuseumist Kiievis.
Fotol pilt Tsernobõli muuseumist Kiievis. Foto: Raigo Pajula

Ukraina ja Jaapan leppisid esmaspäeval kokku, et hakkavad avariilisi Tšernobõli ja Fukushima tuumajaamade ümbrust ühiselt satelliitidelt seirama.

Jaapani välisminister Fumio Kishida kinnitas Tokyo ülikooli ja Ukraina kosmoseagentuuri koostööd Kiievis pärast kohtumist Ukraina kolleegi Leonid Kožaraga.

Eesmärk on viia 2014. aastaks orbiidile kaheksa väikesatelliiti, et jälgida radioaktiivse tuumasaaste mõju taimestikule. Satelliidid töötab välja Jaapan, kanderakettide eest hoolitseb Ukraina.

Umbes 60 kilogrammi kaaluvad ja poolemeetrise läbimõõduga satelliidid hakkavad ümber Maa tiirlema 600 kilomeetri kõrgusel ja tegema fotosid iga kahe tunni tagant, rääkis Jaapani delegatsiooni. Tehiskaaslased saavad vastu võtta signaale piirkondadest, kus kiirgustase ületab normi.

Jaapani maavärinast ja hiidlainest põhjustatud Fukushima tuumajaama õnnetus 2011. aastal oli rängim alates 1986. aasta Tšernobõli katastroofi Ukrainas.

Ametlikult ei ole ükski inimene seni Fukushima õnnetuse tagajärjel surnud, kuid elektrijaama ümbrusest evakueeritud kümneid tuhandeid inimesi ei lubata ka koju tagasi. Viimasel ajal on tulnud teateid, et Fukushima mahutitest lekib radioaktiivset jahutusvett.

Tšernobõli katastroof 1986. aasta 26. aprillil nõudis ametlikel andmetel rohkem kui 25 000 inimese elu. Ohvriteks olid peamiselt õnnetuse tagajärgi likvideerima saadetud inimesed toonasest Nõukogude Liidust.

Tšernobõli ja Fukushima tuumakatastroof on ainsad maailmas, mille raskusaste on ÜRO rahvusvahelise tuumaõnnetuste skaala kõrgeimal - seitsmendal tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles