Tippteadlane Eestis: kultuur ei pane sünnitama

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rooma Klubi logo.
Rooma Klubi logo. Foto: www.clubofrome.org

Maailmakuulsa Rooma Klubi president Ashok Khosla väitis Tallinnas esinedes, et kultuur ei mõjuta pea üldse sündivust.


Tema sõnul näitab seda hästi katoliiklike Hispaania ja Itaalia kogemus, mille kultuur peaks soosima suuremat laste arvu peres, kuid kus tegelikkuses on iive üks Euroopa väiksemaid.

Khosla sõnul on praegu mitmel pool arenguriikides kasulik saada mitu last, sest see tähendab hüvesid (laps on abiks põllul, on toeks vanemas eas jne).

Sellist olukorda ongi tema sõnul vaja muuta - kui laps muutub kallimaks ehk teda on vaja panna kooli ning kindlustada tema tulevik moodsamas ühiskonnas, siis väheneb laste arv naise kohta märgatavalt ja seda sõltumatult tema kultuuritaustast.

Nii väheneb Maa ülerahvastatus ja kuna sündimata lapsed tähendavad väiksemat tarbimist, saab nii säästa loodust.

Saalisviibijate küsimustele vastates leidis Khosla, et sündimust määrab elanike elukvaliteet ja kultuuri kasutatakse lihtsalt vabandusena.

Ta tõi piltliku näite, et kui teatud kogus ameeriklase tarbitavast bensiinist neilt ära võtta ja viia näiteks Vietnami, võiks see loetud aastatega tekitada olukorra, kus seal langeb sündimus 5 lapselt 2-le naise kohta.

Seega väheneb vaesus ja säästetakse tuleviku loodust ehk tegeletakse tema hinnangul kahe kõige olulisema Maakera ees seisva probleemiga, mis aitavad leevendada ka kõiki ülejäänud suuri väljakutseid.

Khosla esines Tallinna Ülikoolis raamatu «Üleilmastumine ja globaalprobleemid» esitlusel, kus kõnelesid ka teose autorid, Tallinna Ülikooli juhtivteadur Jaak Valge ja EMÜ


professor Kalev Sepp. Khosla on ka Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) president.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles