Naised on haamri kasutamises osavamad?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnes olukorras on naised paremad haamri kästisejad kui mehed. Pildil parandab nunn saapaid.
Mõnes olukorras on naised paremad haamri kästisejad kui mehed. Pildil parandab nunn saapaid. Foto: Caro / Scanpix

Iga mees, kes haamriga kunagi midagi asjalikku teinud, on paratamatult mõne korra ka oma näppudele pihta saanud. Võib-olla on asi osaliselt selles, et see töö lihtsalt ei sobi meestele kuigi hästi. Värske uuringu kohaselt saavad naised naelale pisut paremini pihta kui mehed.

Laboris tehtud katsete käigus selgus, et naiste haamrilöögid olid hea valgustuse korral meeste omadest kümnendiku võrra täpsemad, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Hämaras oli aga olukord vastupidine – meeste täpsus oli 25 protsenti parem.

«Kui analüüsida vaid valges tehtud katsete tulemusi, võib kergelt jääda mulje, et mehed sooritavad tugevama löögi ning selle tagajärjel kannatab pisut ka täpsus, kuid siis peaks naised ka kehva valgustuse korral meestest täpsemad olema, mis aga tõeks ei osutunud,» ütles Duncan Irschick Massachusettsi ülikoolist.

Irschick usub, et tema töö võib viia palju laiemate järelduste tegemiseni. Nimelt arvab ta, et mehed ja naised tajuvad ümbritsevat hämaras ja valges erinevat moodi.

«See on provokatiivne idee, mis vajab palju lisaandmeid ja teste, kuid tõotab kujuneda väga põnevaks uurimisteemaks,» ütles ta.

Irschick tutvustas oma uurimistulemusi eksperimentaalbioloogia ühingu aastakoosolekul Glasgows.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles