NASA süstik asus lõpuks teele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA süstiku Endeavour start.
NASA süstiku Endeavour start. Foto: Reuters / Scanpix

Alles kuuendal katsel õnnestus Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA kosmosesüstikul Endeavour alustada teekonda Rahvusvahelise Kosmosejaama (ISS) poole.


Süstik seitsme meeskonnaliikmega pardal startis Floridast Kennedy kosmosekeskusest ööl vastu tänast ja NASA teatel sujus kõik tõrgeteta. AFP teatel oli see juba kuues katse kuu aja jooksul, sest varasemad stardid olid tehniliste vigade ja viletsate ilmaolude tõttu edasi lükatud.

Möödunud kuul tehtud kaks stardikatset nurjasid tankimisel tekkinud gaasilekked. Laupäevaks kavandatud start lükati edasi stardiplatvormi lähedal mitu korda maasse löönud pikse tõttu, et kontrollida, kas see ei kahjustanud süstiku elektrisüsteemi. Pühapäevane ja esmaspäevane start lükati edasi aga viletsate ilmaolude tõttu, vahendas Reuters

Endeavour toimetab ISSi viimase osa Jaapanis ehitatud uurimislabori Kibo komponentidest, mille hulgas on robotkäsi ja muid varuosi. Märkimisväärseima uuendusena rajatakse kosmosejaama juurde eeskojataoline katseplatvorm. Samuti vahetavad astronaudid välja ISSi päikesepaneelid.

USA kosmoseagentuuril on orbiidil tiirleva, sada miljardit dollarit maksva jaama ehituse lõpetamiseks jäänud veel kaheksa missiooni, enne kui süstikuprogrammile järgmise aasta septembri lõpus joon alla tõmmatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles