Teadlased: inimkeha kiirgab valgust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased: inimkeha kiirgab valgust
Teadlased: inimkeha kiirgab valgust Foto: AFP / Scanpix

Jaapani Kyoto ülikooli teadlaste sõnul kiirgab inimkeha nõrka valgust, mille intensiivsus päeva jooksul muutub.

Inimkeha poolt kiiratav valgus on 1000 korda nõrgem sellest, mida silmaga näha võib, kirjutab LiveScience.

«Tegelikult kiirgavad kõik elusolendid nõrka valgust, mis on vabade radikaalide biokeemiliste reaktsioonide kõrvalprodukt,» selgitasid teadlased.

Teadlased kasutasid inimkehast tuleva valguse uurimiseks ülitundlikke kaameraid, mis olid võimelised tabama footoneid.  Pimedas ruumis olevate kaamerate ette pandi seisma viis palja rinnaga 20. eluaastates meest. Test toimus kolme päeva jooksul ja mehed olid kaamerate eest 20 minutit korraga alates kella kümnest hommikul kuni kella 22.00 õhtul.

Teadlased avastasid, et keha poolt välja saadetud valguse intensiivsus muutus päeva jooksul. Kõike madalam oli see kell kümme hommikul ja kõige kõrgem kell 16.00 pealelõunal, pärast mida see jälle alanema hakkas.

Uurijate arvates on see kõikumine seotud ööpäevaste bioloogiliste rütmidega, eriti aga metaboolsete rütmidega.

Peaosa kiirgas valgust rohkem, kui keha. Seda seletati sellega, et näoosa saab rohkem päikest ja on päevitunum, kui ülejäänud keha.

«Nahale pigmendi andev melaniin sisaldab fluoresentseid komponente, mis mõjutavad keha valgusetootmist,» laususid teadlased.

Bioloog Hitoshi Okamura selgitas, et selle valguse kiirgamise abil võib tulevikus teha kindlaks ka haigusi,» selgitas bioloog Hitoshi Okamura.

Fotosid vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles