Arheoloogid: kliimamuutus aitas inkadel impeeriumit rajada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inkade tsitadell Machu Picchu Cuzcos
Inkade tsitadell Machu Picchu Cuzcos Foto: Reuters / Scanpix

Peruu arheoloogide sõnul aitas soodne kliima inkadel impeeriumit rajada.

Hiljuti tehtud uuring näitas, et aastate 1100 – 1533 vahelisel perioodil oli Peruu Andide piirkonnas kliimasoojenemine, kirjutab The Telegraph.

Soodne kliima aitas inkadel oma impeeriumit laiendada  Ecuadori, Colombia, Boliivia, Argentina ja Tšiili aladeni.

Inkad rajasid terrasspõllud, kus nad kasvatasid kartuleid ja maisi ning nende niisutamiseks kanalitesüsteemi.

Kuivas kliimas andis vajaliku vee soojenemisest tingitud kõrgmägede jääliustike sulamine. Kuna niisutamiseks oli palju vett, siis saadi suuremat saaki. Suurema saagi tõttu oli vähem näljahädasid ja rahvastiku arv kasvas.

Mehed vabastati maaharimisest ja nad said tegeleda teiste asjadega nagu näiteks teede ehitamine. Inkade kõige kuulsamaks teeks on kõrgmägedes kulgenud niinimetatud Kuningate tee, mille pikkus oli 5200 kilomeetrit ning rannikuääres kulgenud tee, mille ulatus oli 4032 kilomeetrit.

Uuringut juhtinud briti paleoökoloogi Alex Chepstow Lusty kinnitusel andis soodne kliima inkadele võimaluse rajada tugev sõjavägi ja uusi alasid vallutada.

«Inkadel oli oma kõrgelt arenenud hierarhiline süsteem, kuid nende riik ei oleks ilma kliimamuutuseta nii kõrgele järjele jõudnud. Soodne kliima aitas uute alade vallutamisele kaasa,» selgitas teadlane.

Chepstow Lusty ja ta meeskond analüüsisid Peruu Andides Cuzco lähedal, merepinnast 3300 meetri kõrgusel asuva endise Marcacocha järve põhjast võetud setteid.

Setete erinevad kihid andsid viiteid erinevatele ajaperioodidele. Teadlased leidsid, et inkad raiusid metsi, et rajada terrasspõlde ning nende niisutamiseks kasutati igijää sulamisest tekkinud vett.

«Inkad kasutasid põllumajanduses maaharimisviisi, mis aitas saaki suurendada. Tänapäeval on kohalikud selle süsteemi juurde hakanud tagasi pöörduma,» selgitas Chepstow Lusty.

Inkad elasid Lõuna-Ameerika Andide piirkonnas umbes 1200. aastast kuni 16. sajandi keskpaigani. Nad lõid rikka ja kõrgelt arenenud impeeriumi.

Inkade impeeriumi keskuseks oli Cuzco – kõrgmaal asuv org Peruu Andides. Impeerium ulatus kuni tänapäeva Tšiili aladeni. Kuigi riigis elas arvukalt hõime, pärinesid valitseja ja ülikud ainult inkade hõimust. Impeerium varises kokku pärast hispaanlaste sissetungi 1532. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles