Teadlased: elu tekkis järvedes, mitte ookeanides

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Hiinast Doushantuost leitud algsete organismide embrüod
Lõuna-Hiinast Doushantuost leitud algsete organismide embrüod Foto: paleos.com

Siiani kehtib ametlik seisukoht, et elu tekkis ookeanides.

Teadlased uurisid Lõuna-Hiina kaljukihistusi ja avastasid, et elu võis tekkida hoopis järvedes, kirjutab AP.

Uus avastus  ei  tõstata mitte ainult küsimust, kus kõige varasemad organismid elasid, vaid millistes tingimustes ja kus elu alguse sai.

Umbes kolm miljardit aastat tagasi domineerisid meie planeedil üherakulised organismid. 600 miljonit aastat tagasi ilmusid juba mitmerakulised ning hakkasid kiiresti erinevateks liikideks muutuma.

Maailma vanimaks peetavad fossiilid leiti Lõuna-Hiinas asuvast 570 miljoni aasta vanustest Doushantuo kihistu kivimitest. Need on hulkraksete algloomade ja nende embrüote kivistised.

«Avastasime sealt ka palju savimineraali smektiiti. Sellises vanuses kivimite puhul on smektiit muutunud muud liiki saviks. Lõuna-Hiina kaljudes olev smektiit ei ole seda muutust läbinud ning säilinud on ka selle esialgne keemiline koostis, mis sai tekkida ainult soolastes, leeliselistes järvedes,» selgitas California tehnoloogiainstituudi uurija Tom Bristow.

Samuti näitas embrüote kivististe analüüs, et need ei pruugi olla ookeanitekkelised.

«Leidsime smektiiti ainult paarist kohast Lõuna-Hiinast. Kui tegemist oleks olnud ookeanilise tekkega ainega, siis oleks seda leitud laiemalt alalt. Kui juhtniidid kokku võtta, siis viitab kõik sellele, et  varajasimad elusorganismid elasid järvedes,» sõnas Bristow.

California ülikooli teadlase Martin Kennedy sõnul oli see üllatuseks, et varased elusolendid ei pärine meredest ega ookeanidest.

«Järved on Maa ajaloos olnud lühiajalise elueaga ning ei ole nii komplekssed keskkonnad kui ookeanid. Seda enam on üllatav, et esimesed elujõulised organismid ilmusid just järvedesse. Seni arvati, et elu tekkis stabiilses ja pikka aega ühesuguste tingimustega keskkonnas,» sõnas Kennedy.

Uurija jätkas, et juba väga algelisel tasemel organismid olid suutelised keskkonnaga kohastuma.

«Elusorganismide evolutsiooni tagas see, et Maa atmosfääris kasvas hapniku hulk. Võimalik, et järved olid esimesed, mida see mõjutas, tuues kaasa elu tekke,» selgitas Kennedy.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles