Uuring: mehed näevad kaugel, naised lähedal asuvaid asju paremini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: mehed näevad kaugel,  naised lähedal asuvaid asju paremini
Uuring: mehed näevad kaugel, naised lähedal asuvaid asju paremini Foto: AFP / Scanpix

Briti psühholoogide ja ajuteadlaste tehtud uuring näitas, et mehed näevad tänu küttide minevikule paremini kaugel asuvaid asju, naised aga korilusega tegelemise tõttu lähedal olevaid asju.

Uurijate sõnul on naiste ja meeste ajud tuhandete aastate jooksul just erinevate tegevuste tõttu arenenud erinevalt, kirjutab British Journal of Psychology.

«Mehed suudavad teha paremini ja täpsemalt kindlaks asju, mis asuvad kaugemal,» selgitasid uurijad.

Teadlased tegid katse, milles palusid 48 vabatahtlikul mehel ja naisel kasutada laser kaardikeppi ning sellega näidata erinevatele kaugustele paigutatud paberite keskele.

Mehed oli täpsemad, kui paber asus 100 sentimeetri kaugusel, naised aga täpsemad, kui paber oli 50 sentimeetri kaugusel.

«Saime kinnitust, et meeste ja naiste aju töötleb visuaalset informatsiooni erinevalt, seda ka lähedatel ja kaugetel asuvate objektide puhul,» selgitas psühholoog Helen Stancey.

Stancey lisas, et soolised erinevused kaugel ja lähedal asuvate objektide nägemisel võivad olla seotud inimkonna küttide-korilaste minevikuga.

«Naised tegelesid korilusega ja selle tõttu pidid tegutsema nende lähedal asuvate asjadega, samas, kui mehed pidid jahtides jälgima kaugemaid distantse ja seal asuvaid loomi,» selgitas psühholoog.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles