Kassid võivad olla vasakukäpalised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassid võivad olla vasakukäpalised
Kassid võivad olla vasakukäpalised Foto: SCANPIX

Põhja-Iirimaa Belfasti ülikooli teadlaste sõnul võivad kodukassid olla vasaku- või paremakäpalised, nagu inimesed on vasaku- või paremakäelised.

Uurijad leidsid, et emased kassid eelistavad keerulise tegevuse juures paremat käppa, samas kui isaste kasside eelistuseks oli vasak käpp, edastab The Telegraph.

Deborah Wells ja Sarah Millsopp tegid 42 kassiga katse.

Uuring näitas, et lihtsamate ülesannete puhul võivad kassid kasutada mõlemat käppa, kuid keerulisemate puhul eelistatakse kas vasakut või paremat käppa.

Ühe väga keerulise üleande  – õngitseda kitsast purgis tuunikalatükke – puhul eelistasid kõik 21 katses osalenud emast kassi paremat käppa.

21 isasest kassist 20 õngitsesid tuunikalatükke vasaku käpaga. Üks isastest kassidest kasutas aga mõlemat käppa.

Lihtsas mängus, kus kassidel tuli püüda paela otsa pandud hiirekuju, kasutasid kassid mõlemat käppa.

Teadlaste sõnul kehtib kasside juures sama, mis inimeste juures – ühe või teise käe eelistamine mingite toimingute tegemisel.

«Mida keerulisem ja komplekssem ülesanne on, seda enam tuleb esile, millist kätt eelistatakse,» selgitasid uurijad.

Metsikute šimpansidega tehtud varasemad uuringud näidanud, et teatud tingimustel eelistatakse ühte või teist ülemist jäset.

Inimpopulatsioonis on vasakukäelisus levinud enam meeste, kui naiste seas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles