Künnivaresed tõestasid Aisopose valmis kirjeldatut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Künnivaresed tõestasid Aisopose valmis kirjeldatut
Künnivaresed tõestasid Aisopose valmis kirjeldatut Foto: AP / Scanpix

Teadlaste sõnul tõestasid künnivarased üle 2000 aasta tagasi Vana-Kreeka kirjaniku Aisopose poolt kirjutatud valmis kirjeldatut.

Selles valmis tahtis vares topsis olnud vett juua ning viskas vette kivi, et veetase tõuseks ning ta oma janu saaks kustutatud, vahendab BBC väljaannet Current Biology.

Uurijad jätkasid, et vareste sugulased künnivaresed tegid samas olukorras olles sama.

Teadlaste sõnul on künnivaresed väga osavad abivahendite kasutajad, kuigi seni ei ole looduses elavate lindude juures seda eriti märgatud.

Oma valmis tahtis Aisopos näidata, et vajadus teeb nutikaks. Kui siiani on see valm olnud ainult lugu, siis nüüd tõestati, et seal kirjeldatu on teaduslik fakt.

Cambridge`i ja Londoni ülikooli teadlased tegid katse nelja kinnipüütud künnivaresega, kes valmis kirjeldatud olukorda pandi.

Lindudele pandi ette nõu, kus oli natukene vett sees. Vees omakorda aga uss, mis oli lindudele kättesaamatu. Veenõu juurde aga asetati kivikesi.

«Künnivaresed panid vette niikaua kive, kui veetase tõusis nii kõrgele, et nad ussi kätte said,» sõnas katse teinud Nathan Emery.

Kõigi nelja linnuga tehtud katse tulemused olid samad. Kaks lindudest, Cook ja Fry, panid nii palju kive, et said ussi kohe kätte. Connelly ja Monroe said ussi kätte teisel katsel.

Teadlased selgitasid, et linnud vaatasid veenõu igast küljest, enne kui hakkasid sinna kive panema ning teadsid, kui palju nad kive vette peavad panema.

Teises katses olid kivid erineva suurusega, kuid ka siis ei tekkinud varestel probleeme.

«Künnivaresed eelistasid siis suuremaid kive, kuna nende tõttu tõusis veetase anumas kiiremini ning nad said ussi rutem kätte,» selgitas Emery.

Kui aga künnivareste ette pandi tops veega ja tops saepuruga, siis eelistasid nad esimest.

«Muistsetes lugudes kirjeldatut on väga raske tõestada. Kuid siinne uuring näitas, et Aisopose valm põhineb faktidel,» nentis teadlane.

Varasemad uuringud on näidanud, et vareslaste hulka kuuluvad linnud, kaasa arvatud künnivaresed, on nutikad ja kasutavad mitmel puhul abivahendeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles