Teadlased leidsid tõendeid kahe kosmilise objekti kokkupõrke kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spitzeri kosmoseteleskoop
Spitzeri kosmoseteleskoop Foto: Wikipedia.org

Teadlased avastasid USA kosmoseagentuuri NASA Spitzer Space infrapunateleskoobi abil tõendeid noore tähe ümber tiirelnud kahe planeedi kokkupõrke kohta.

Astronoomide sõnul võis see kokkupõrge meenutada neli miljardit aastat tagasi toimunud kokkupõrget Maa- ja Marsi-suuruse kosmilise objekti vahel, mille tagajärjel tekkis Kuu, kirjutab BBC.

Kuid avastatud kokkupõrge toimus umbes paar tuhat aastat tagasi ning siis põrkasid kokku Maa kaaslase Kuu ja Merkuuri suurused objektid.

Kokkupõrge hävitas väiksema objekti. Selle tagajärjel paiskus kosmosesse suur hulk tulikuuma laavat.

«Selle võimsa kokkupõrke tagajärjel väiksema objekti kivimid sulasid üles ja aurustusid. See oli väga kiire ja lühiajaline protsess. Oleme õnnega koos, et meil õnnestus millegi sellise jälile jõuda,» selgitas John Hopkinsi ülikooli astrofüüsika laboratooriumi töötaja Carey Lisse.

Lisse ja ta meeskond vaatlesid tähte HD 172555, mis on umbes 12 miljonit aasta vana ja mis asub Maast 100 valgusaasta kaugusel.

Astronoomid kasutasid ülitäpset vaatlusinstrumenti, mis lubas leida tähe spektrist jälgi kemikaalide kohta. Tähe spekter näitab, millised keemilised elemendid on tähe atmosfääris ning millised keemilised protsessid aset leidsid.

Teadlased leidsid sealt suures koguses ränidioksiidi. Maal leidub seda ainet näiteks vulkaanilises klaasis -  obsidiaanis.  

NASA teleskoop leidis jälgi ka tektiitide – mitmesuguse kuju ja pinnastruktuuriga, peamiselt tumeda värvusega  klaasja moodustise kohta.

Lisaks oli märke veel kivimite aurustumisel tekkiva ränimonoksiidi kohta.

Kahe kosmilise keha teineteise poole liikumise kiirus võis olla kümme kilomeetrit sekundis.

Spitzeri teleskoobi abil on ka varem suurte kosmiliste kokkupõrgete jälgi leitud, kuid varem ei ole olnud ühtegi tõendit kivimite sulamise ja aurustumise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles