Miks flamingod ühel jalal seisavad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flamingod
Flamingod Foto: AFP / Scanpix

Teadlased on juba pikka aega püüdnud lahendada looduse müsteeriumit, miks flamingod seisavad ühel jalal.

Oma teooriaid on pakkunud välja nii asjatundjad kui ka loodushuvilised, kuid ühest vastust ei ole leitud, kirjutab BBC.

USA Philadelphia ülikooli kaks zooloogi uurisid Kariibi flamingosid (Phoenicopterus ruber) ja nende sõnul võisid nad vastuse leida.

Matthew Andersoni ja Sarah Williamsi arvates seisavad flamingod ühel jalal, sest see aitab neil kehatemperatuuri reguleerida.

«Flamingod on mitmes mõttes huvitavad linnud. Kui rääkida teaduslikes terminites, siis nende karjalik eluviis annab hea võimaluse nende sotsiaalseid suhteid ja käitumist uurida. Kui aga vaadata asja esteetika seisukohalt, siis nad on majesteetlikud, suured ja ilusad linnud,» selgitas Anderson.

Anderson ja Williams alustasid sellega, et uurisid, kas flamingod eelistavad erinevate tegevuste puhul erinevaid kehapooli, just nagu inimesed on kas parema- või vasakukäelised.

Uuring näitas, et flamingod eelistavad pead hoida ühel küljel rohkem kui teisel ning see, millisel jalal ta magab, sõltub sellest, millised on tal suhted karja ülejäänud liikmetega.

Lisaks avastasid teadlased, et flamingod ei  pruugi, aga võivad eelista ühte jalga teisele, enamik neist hoiab pead paremale kaldu ning need, kes eelistavad vasakut poolt, on teistega võrreldes agressiivsemad.

Teadlased uurisid, kas ühel jalal seismine aitab neil lindudel stressi vähendada, aitab tal vaenlase tulles kiiremini lendu tõusta või tugeva tuule puhul paremini tasakaalu hoida.

Neile teooriatele ei leitud kinnitust.

Anderson ja Williams märkasid aga, et eelkõige seisavad flamingod ühel jalal siis, kui nad on vees.

«Ühel jalal vees seismine aitab neil kehatemperatuuri normaliseerida. See on nagu termoregulatsioon. Üks jalg aitab kehasoojust paremini säilitada. Kui nad on kahe jalaga vees, siis kaotavad nad liiga palju kehasoojust,» pakkusid teadlased välja oma teooria.

Ka vahetavad flamingod vees seistes jalga, kui üks jalg liiga jahedaks hakkab muutuma.

«Kui nad seisaks kogu aeg ühel jalal, siis  kaotaksid nad liiga palju kehasoojust, keha jahtumine võib nende tervist ohustada,» lisas teadlane.

Uurijate arvates aitab ühel jalal seismine vähendada ka nende lindude kehale sattuda võivate parasiitide arvu.

Nad tõid näiteks, et ka kured, pardid ja veel mitmed teised linnud eelistavad ühel jalal seismist ja nende puhul võib sama kehtida – ka nemad hoiavad sellega oma kehatemperatuuri normaalse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles