WWF: hiidpandasid ohustab väljasuremine

Hiidpandad ehk bambuskarud

FOTO: AFP / Scanpix

Maailma Looduse Fondi andmetel ohustab hiidpandasid ehk bambuskarusid kahe kuni kolme põlvkonna pärast väljasuremine.

WWFi esindaja Fan Zhiyongi sõnul elavad hiidpandad praegu väikestes eraldatud piirkondades ning selle tõttu on erinevate pandapopulatsioonide omavaheline suhtlemine ning paljunemine raskendatud, kirjutab The Telegraph.

«Kui hiidpandad ei saa nii-öelda uut verd mõnes teises paigas elavatelt bambuskarudelt, siis võib neid inbriidinugu tõttu kahe kuni kolme põlvkonna pärast oodata väljasuremine. Tuleb tegutseda kohe, et seda ei juhtuks,» selgitas Fan.

Paljud Hiina bambuskarude populatsioonid elavad bambustihnikutes, mille suurus ulatub ainult 1,6 kilomeetrini.

Sugulaste vaheline järglaste saamine halvendab bambuskarude tervislikku seisukorda, teeb nad haigustele vastuvõtlikuks ning neil on ka vähem järglasi.

«Hiidpandade elukeskkond kahaneb näiteks tee-ehituste tõttu, samuti mõjutab see nende loomade migratsiooni, paljunemist ja geenivahetust. Mõnedest suurejoonelistest ehitusprojektidest loobumine aitaks nende haruldaste loomade elukohti säilitada,» lisas Fan.

Alates 1970. aastatest kahanes  looduses elavate bambuskarude arv umbes 1000 isendini. Viimase aastakümne hiidpandade kaitseks mõeldud programmide abil on nende arvukus kasvanud 1600 isendini.

WWFi andmetel on 43 protsenti hiidpandade elukeskkonnast kahjustada saanud ning 29 protsenti neist loomadest elab inimtegevuse poolt tekitatavas ohus.

Hiina hiidpanda populatsiooni vähendas ka möödunud aastal Sichuanis toimunud maavärin.

Bambuskaru ehk hiidpanda (Ailuropoda melanoleuca) on Hiina ja Tiibeti bambusemetsades elav  haruldane karulane.  Pikkus 1,2 – 1,8 meetrit. Bambuskarude põhitoit on bambusevõrsed.

Populaarne

Tagasi üles
Back