Miks pole käekotil sisevalgustust?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte leiutajate laager Rõuges.
Noorte leiutajate laager Rõuges. Foto: Margus Ansu

Maailmas on puudu terve rida hädavajalikke pisiasju, leiavad noored leiutajad, kes praegu peavad Võrumaal Rõuges oma suvekooli. Miks näiteks ei võiks käekotil olla sisevalgustust või teelusikal mootorit? küsib Alo Lõhmus ajalehes Postimees.

On tõepoolest arusaamatu, miks pole ükski täiskasvanu tulnud mõttele varustada käekotte sisevalgustusega. Nahk-galanteriikaupu tootvaid ettevõtteid vaevab nähtavasti tõsine mõttelaiskus, mistõttu nad lasevad tuhandetel daamidel pimedas üha kasvava ärevusega käekottides sahmida.

Ometi väljastab meie elektroonikatööstus juba ammu meeldiva disainiga pisivalgusteid, mis pealegi on kotti paigaldamiseks piisavalt kompaktsed ja energiasäästlikud.

Tartu Kesklinna kooli õpilane Mõtus Lõmaš Kama viis need kaks fakti kokku ja esitas noorte leidurite konkursile, mida korraldavad sihtasutus Archimedes ja MTÜ Eesti Disainikeskus, just seesuguse koti.

Eile asus ta aga Rõuges koos leiutamispisikuga kaaslastega kõikjalt Eestist looma sõidukit, mis tuleks taastuvenergiat kasutades toime liikumisega nii maa peal kui vees (seda aparaati läheb tarvis niipea, kui Rõuge kandi mäekuplitest on globaalse kliimasoojenemise tõttu saanud saared).

Konkursi parimate tööde ja ideede autorite premeerimiseks nimelt ongi mõeldud Rõugel täna lõppev noorte leiutajate suvekool.

Vähemalt idee tasandil on paljulubavad mänguasjade koristamise masin, käbide koristamise masin ja tolmuimeja-funktsiooniga toasussid. Kuid paha mõte pole ka traadist karkass, mis lillevarre ümber kinnitatuna lubab sellega külla minnes uljalt vehkida, kartmata varre murdumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles