Paleontoloogid: pterosaurused kasutasid «stardi- ja maandumisrada»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paleontoloogid: pterosaurused kasutasid «õhkutõusmis-ja maandumisrada»
Paleontoloogid: pterosaurused kasutasid «õhkutõusmis-ja maandumisrada» Foto: Reuters / Scanpix

USA California ülikooli paleontoloogid avastasid, et lendavad hiidsisalikud Pterosaurused kasutasid «õhkutõusmis- ja maandumisrada».

Väljasurnud lendavate reptiilide jäljed leiti Kagu-Prantsusmaalt niinimetatud Pterosauruse rannalt liivakivist, kirjutab LiveScinece.

Need rajad ja jäljed pärinevad 140 miljoni aasta tagusest juura ajastust.

Paleontoloogide sõnul olid nende esiajalooliste loomade tiiva siru-ulatus oli umbes üks meeter.

Maandumisel kasutasid nad tasakaalu hoidmiseks tiibade abi, keha suruti maapinnaga horisontaalseks ning esimesed, tiibadega jäsemed suunati ette. Need jäsemed töötasid nagu pidurid.

Pärast maandumist ajas loom keha sirgeks ning liikus edasi neljal jäsemel.

Paleontoloog Kevin Padian sõnas, et  varem ei ole pterosauruste stardi – ja maandumisradasid leitud.

Paleontoloog David Hone lisas, et pterosaurused olid lindude eellased, väga kergekaalulised hiidsisalikud, kelle jäänuseid on üsna vähe leitud.

«Pterosauruste vähesed leitud jäljed on kas kunagises mudas või liivas, mis nüüdseks on kivistunud. Kuid nende hiidsisalike lennurada, kus on palju jälgi, on üliharuldane leid,» lausus Hone.

Hone`i arvates oli pterosauruste tiibade ehitus selline, mis lubas neil maandumisel ja õhkutõusmisel üsna palju manööverdada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles