TAI: praegu on tuberkuloos Eestis kontrolli all

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Austraalia teadlaste värske uuringu kohaselt võib Eestis lähikümnenditel tabada ravimiresistentse tuberkuloosi puhang. Tervise Arengu Instituudi (TAI) kinnitusel on olukord tuberkuloosi osas praegu siiski kontrolli all ja põhiravimitele allumatute tuberkuloosijuhtude arv väike.

TAI tuberkuloosiandmekogu juhataja Piret Viiklepp oli nõus austraallaste väitega, et protsentides on Eesti multiresistentsete tuberkuloosijuhtude poolest maailmas esirinnas, kuid absoluutarvud on ikkagi väikesed. Mullu oli tuberkuloosijuhte Eestis 414 ja 60 neist olid enimkasutatud ravimitele allumatud haigusjuhud.

Lisaks tehakse Eestis ravimitundlikkuse test kõikidele tuberkuloosihaigetele ja seetõttu avastatakse ka rohkem resistentseid juhtumeid.

«Võib öelda, et Eesti ongi selle kõrge koha saanud tänu heale diagnostikale ja haigete registreerimissüsteemile ehk kui ei testi ja ei diagnoosi, siis pole ka probleemi,» ütles Viiklepp.

Faktid, et alates 1998. aastast on tuberkuloosijuhtude arv pea igal aastal veidi kahanenud ja Eestis on edukalt käivitunud riiklik tuberkuloositõrje programm, lubavad teadlaste väitele ka vastu vaielda.

Mullu veebruaris sotsiaalministri allkirja saanud tegevuskava järgi peaks tuberkuloosi haigestumus hoopis vähenema ja seda 20 uue juhuni 100 000 inimese kohta. Eelmisel aastal oli see näitaja 26,2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles