Rootsist leiti 7. sajandist pärit matuselaeva jäänused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsist leiti 7. sajandist pärit matuselaeva jäänused
Rootsist leiti 7. sajandist pärit matuselaeva jäänused Foto: AFP / Scanpix

Rootsi arheoloogid leidsid 7. sajandist pärit matuselaeva jäänused.

Arheoloogide sõnul on need kogu Skandinaaviast seni seda liiki laevajäänustest leitutest vanimad, edastab thelocal.se.

Kesk-Rootsist Vänerni järve  Kållandsö saarelt Sunnerbyst leitud laev arvatakse pärinevat niinimetatud Vendeli ajajärgust (550 – 793).

Vänerni järve muuseumi ja Göteborgi ülikooli arheoloogid leidsid laeva juurest ka igapäevaelus kasutatud asju, matusepanuseid ja loomajäänuseid.

Arheoloogid kinnitasid, et tegemist on matuselaevaga. Selliseid laevamatuseid korraldati ainult tollase ühiskonna kõige kõrgema kihi esindajatele.

Rootslased võrdlesid oma leidu briti kuulsa 7. sajandist pärit Sutton Hoo laevamatusega ja lisasid, et nende leid on aarete poolest pisut tagasihoidlikum.

Arheoloogid selgitasid, et laeva pandi surnu, loomaohvrid, navigeerimisvahendid, teispoolsuses vaja minevad asjad ning süüdati siis põlema.

Arheoloogid loodavad, et leid annab uut ja huvitavat informatsiooni Rootsi esiajaloo, eriti aga Vänerni järve juures elanud Vendeli kultuuri rahvaste kohta

Siiani on arvatud, et Vendeli kultuuri esindajad elasid eelkõige Upplandi ja Mälardeni aladel, mitte niivõrd Rootsi suurima järve Vänerni läheduses.

Laeva väljakaevamised jätkuvad kuni oktoobrini. Pärast talvist vaheaega jätkatakse uuringuid 2010. aasta kevadel.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles