76-sentimeetrine kaugus on suhtlemiseks kõige sobivam

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
76-sentimeetrine kaugus on suhtlemiseks kõige sobivam. Fotol Prantsusmaa esileedi Carla Bruni-Sarkozy, Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, tõlk ja  India peaminister Manmohan Singh
76-sentimeetrine kaugus on suhtlemiseks kõige sobivam. Fotol Prantsusmaa esileedi Carla Bruni-Sarkozy, Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, tõlk ja India peaminister Manmohan Singh Foto: AP / Scanpix

Teadlased tegid kindlaks, et inimestevahelisel suhtlemisel on 76-sentimeetrine vahemaa kõige sobivam.

Uurijate sõnul aitab õiget vahemaad valida mandelkeha ehk amügdala, vahendab yle.fi väljaannet Nature Neuroscience.

Teadlase poolt tehtud katse näitas, et katsealuste suhtlusvahemaa jäi poole ja pooleteise meetri vahele. Sobiv suhtlusvahemaa valitakse spontaanselt, kuid samas mõjutavad seda ka kultuur ja harjumused.

Isikud, kellel mandelkeha on kahjustatud, et tunne end ebamugavalt ka siis, kui vestluspartner väga lähedal on.

Teadlased uurisid ühte 42-aastast naist, kellel oli ajukahjustus ning ta puudus mandelkeha. Uuring näitas, et naine ei muutunud närviliseks ega püüdnud kaugemale astuda ka siis, kui uurija temaga peaaegu intiimse kontakti tekitas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles