USAs valmib aruka teekatte prototüüp

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Arukad maanteed, mis toodavad päikesest energiat, hoiatavad juhti eelseisvate ohtude eest ning laevad elektriautode akusid, ei pruugi olla enam kaugel - USA valitsus eraldas uuele ettevõttele raha sellist teed katva paneeli prototüübi ehitamiseks.


Solar Roadways sai USA valitsuse transpordiosakonnalt 100 000 dollarit, et ehitada valmis esimene päikese toimel elektrienergiat tootev teekattepaneel, mis võiks tulevikus asendada praegu maanteid ja parkimisplatse katva asfaldi, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

Physorgi.

Tuleviku tee koosneks umbes 16-ruutmeetristest paneelidest, mis maksaksid 6900 dollarit tükk. Päikesepaistel toodab iga paneel hinnanguliselt 7,6 kilovatt-tundi energiat päevas. Kui selle elektri saaks suunata vooluvõrku, võiks umbes pooleteistkilomeetrine teelõik toota piisavalt energiat 500 majapidamise jaoks.

Kuigi see oleks utoopiliselt kallis, saaks USA kiirteede katmisel paneelidega rahuldada kogu riigi energiavajaduse. Ettevõtte hinnangul läheks selleks vaja viis miljardit paneeli, kuid toodetud energiakogus ületaks kolmekordselt USA praeguse energiavajaduse.

Teepaneelide sisse on paigutatud ka LED-lambid, mis valgustavad teejooni pimedal ajal ja muudavad sõitmise ohutumaks. Lampe saab programmeerida ka juhte hoiatama teetööde ja ümbersõitude eest. Lisaks võiksid vastavad sensorid tajuda teel liikuvaid loomi ja soovitada autojuhil kiirust vähendada.

Samuti saab teedesse installeerida soojenduselemendid, mis takistavad jää ja lume kogunemist teekattele. Kaugemas tulevikus võiksid sellised teed ja parkimisplatsid laadida sõidu peal ka elektriautode akusid, mis muudaks elektriautod pikkade sõitude jaoks praktiliseks.

«Meie süsteem võimaldab ehitada arukaid maanteid, mis on samaaegselt turvalised, intelligentsed ja kõikjale ulatuvad energiaallikad, mis võimaldavad järk-järgult vähendada sõltuvust fossiilsetest kütustest,» kirjutas ettevõte Solar Roadways hiljutises pressiteates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles