Vanad asjad pajatavad teadlasest

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemik Jaan Einasto tõi eile Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi tallele mõned oma isiklikud esemed, nende hulgas ka Eesti ühe esimese personaalarvuti Apple’i.
Akadeemik Jaan Einasto tõi eile Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi tallele mõned oma isiklikud esemed, nende hulgas ka Eesti ühe esimese personaalarvuti Apple’i. Foto: Sille Annuk

Kirjutusmasinat meenutava arvuti, pisut kolletava Spidola ja veel mitu isiklikku, kuid kõnekat asja kinkis akadeemik Jaan Einasto eile Tartu Ülikoolile. See on kingituse esimene, väiksem osa.


Eile lõuna paiku vuras astrofüüsik Jaan Einasto oma autoga Toomele Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi ette. «See siin on alles algus,» ütles ta ning hakkas masina pakiruumist kompse välja tõstma.



Muuseumi rändas näiteks 1980. aastal Moskvas korraldatud näituselt «kes seda enam mäletab, kuidas hangitud» ligi viie tuhande USA dollari eest Tartu observatooriumile ostetud arvuti Apple II.



Tõtt-öelda polegi selle arvuti koht mujal kui muuseumis, sest tegu on Eesti ühe esimese personaalarvutiga. «Observatooriumis teenis see arvuti meid kaua,» muheles Jaan Einasto. Lõpuks kanti teenekas arvuti maha ja see jäi akadeemiku kabinetti seisma.



Asjad kestavad edasi


Eile sõlmisid Jaan Einasto ja Tartu Ülikooli rektor Alar Karis kinkelepingu, millega Einasto kingib ülikoolile säilitamiseks valitud esemed, käsikirjad, trükised, fotod ja muud materjalid.


«Üleandmise eesmärk on Tartu Ülikooli ja tähetorniga tihedalt seotud akadeemik Jaan Einasto materiaalse pärandi säilitamine ning huvilistele kättesaadavaks tegemine,» ütles Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi direktor Reet Mägi.



«Need on oma aja ära elanud asjad, mis läheksid ajapikku lihtsalt kaduma ning sellest oleks ju kahju,» põhjendas Einasto oma kingitust. «Ja kui kaua ma ikka kodus muuseumi pean.



Olen ülikooliga alati seotud olnud, sellepärast kingingi need asjad ja oma arhiivi siia.»


Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi peavarahoidja Leili Kriisi sõnul täiendavad ülikooliga seotud inimesed muuseumi kogusid pidevalt. 



Huvi uue vastu 


Ka Einasto kingitud esemed talletatakse tulevikus tähetornis. Raamatud, käsikirjad, fotod ja muu paberil olev materjal ehk Einasto sõnul hiljem saabuv suurem laadung läheb hoiule Tartu Ülikooli raamatukokku.



Hiljem sellepärast, et reedel sõidab akadeemik koos kahe noorema kolleegiga viieks nädalaks Saksamaale, et edendada Potsdami Astrofüüsika Instituudis Eesti ja Saksamaa astrofüüsikute koostööd.



Vaadates muuseumile kingitud esemeid, paistab neist Jaan Einasto suur tehnikahuvi. «Olen tõesti alati esimesel võimalusel endale muretsenud uut tehnikat,» tunnistas ta muheledes. Praegu ei oska akadeemik endale midagi uut tahta, sest i-pod muusika talletamiseks ja GPSiga i-phone on tal olemas.



Jaan Einasto

• Akadeemik Jaan Einasto (80) on lõpetanud Tartu ülikooli (astronoomina, 1952). Alates 1952. aastast töötab Tartu observatooriumis astrofüüsikuna, praegu kosmoloogia töörühma vanemteadur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles