9000 aasta vanused kujud osutusid mänguasjadeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9000 aasta vanused kujud osutusid mänguasjadeks
9000 aasta vanused kujud osutusid mänguasjadeks Foto: Wikipedia.org

Arheoloogid leidsid Türgist Çatalhöyükist kujusid, mida esialgu peeti religioosseteks kujudeks.

Hilisem uurimine aga näitas, et need 9000 aasta vanused kujud võivad olla maailma ühed esimesed mänguasjad, kirjutab Daily Mail.

Kümne aasta jooksul on maailma üheks vanemaks peetud inimasutuspaigast Çatalhöyükist välja kaevatud ligi 2000 kuju. Värskeimad leiud tehti möödunud nädalal.

Arheoloogide sõnul tehti need kivist kujud neoliitikumi ajastu põllupidajate poolt ning need on tuhandeid aastaid vanemad kui Egiptuse püramiidid ja megaliitehitis Stonehenge.

Türgi kujud kujutavad endast lambaid, lehmi ja inimesi.

Varasemal ajal arvasid arheoloogid, et ümara keha, suurte rindade ja kõhuga kujud on emajumalused. Tänapäeva eksperdid on teisel arvamusel.

«Need kujud olid kultuurikihis, milles leidus enamasti igapäevaasju ja majapidamise jäänuseid. Selle tõttu ei saa nad olla mingid religioossed kujud. Varsemal ajal arvati, et suur osa neist kujutas emajumalusi,» selgitasid uurijad.

Stanfordi ülikooli teadlase Lynn Meskelli arvates on kujude puhul tegemist mänguasjadega, mida kasutati lastele igapäevaelu õpetamisel.

«Näha on, et need esemed olid igapäevaseks kasutamiseks. Neid kanti kaasas ja neid kaotati. Ka on neil näha vigastusi,» jätkas uurija.

Türgis asuv Çatalhöyük on maailma üks varajasemaid inimasustusi. See rajati umbes 7000. aastal eKr. ning seal elas 5000 inimest.

Need varajased põllupidajad olid juba taimi ja loomi kodustanud.

Sealsete majade jäänustest leiti ka maailma vanimad seinamaalingud. Selles kogukonnas ei pruukinud olla hierarhiat. Ka puuduvad märgid juhtide ja usujuhtide eluasemete kohta. Samuti ei olnud religiooniga seotud ehitisi.

Osa arheolooge arvab, et see oli maailma esimene tõeliselt võrdõiguslik ühiskond.

Pole teada, mis selle varajase ühiskonna väljasuremise põhjustas. Nende elukoht kas vallutati või nad kurnasid maa välja ja pidid seetõttu uue elukoha otsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles