Lambad hoolitsevad päikeseelektrijaamade eest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikeseelektrijaamades on muruniidukite asemel hakatud kasutama lambaid. Pildil näksivad neljajalgsed rohtu Saksamaal tuulikute väljal.
Päikeseelektrijaamades on muruniidukite asemel hakatud kasutama lambaid. Pildil näksivad neljajalgsed rohtu Saksamaal tuulikute väljal. Foto: Caro / Scanpix

Kui päikesepaneele just kõrbesse ei paigutata, tuleb paratamatult arvestada sellega, et paneelide ümbruses tuleb taimkatte vohamisele kuidagi vastu astuda, et nad tarvilikku päikest paneelide eest varjama ei hakkaks.

Enamasti on lahenduseks murutraktorite ja –niitjate kasutamine, mis tähendab, et päikeseelektrijaamad ei olegi nii rohelised, kui esmapilgul paistab. Üha enam on aga hakatud kasutama igivana, kuid siiski ootamatult innovaatilist meetodit – lambaid, kirjutas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Lambad on mitmes mõttes parem valik kui kütust raiskavad murutraktorid. Nad hoiavad taimestikku kontrolli all ka raskesti ligipääsetavates kohtades ning ei tekita nii palju kasvuhoonegaase.

Lammaste pidamine paneelide vahel võtab ära ka ühe vastuargumendi päikeseelektrijaamadele – neid võib käsitleda ka kui karjamaid, mistõttu on vähem põhjust süüdistada päikeseelektrijaamu mõneks muuks otstarbeks kasutatava maa-ala hõivamises.

Lammaste kasvatamine või nende kasvatamiseks maa rentimine tõotab energiatootjatele ka täiendavat tulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles