Segway leiutaja uus masin teeb joogikõlbulikuks ka reovee

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus leiutis võib joogikõlbulikuks muuta ka musta jõevee, merevee või isegi reovee.
Uus leiutis võib joogikõlbulikuks muuta ka musta jõevee, merevee või isegi reovee. Foto: Reuters / Scanpix

Kaherattalise sõiduki Segway leiutaja Dean Kamen töötab uue projekti kallal, mis aitaks lahendada tulevikus inimkonna üheks tõsisemaks mureks kujuneva probleemi – joogivee puuduse.

Kamen ja tema meeskond on veenappuse leevendamiseks välja mõelnud masina nimega Slingshot ehk eesti keeles Ragulka. See on kaasaskantav, energiasäästlik ja mõeldud kasutamiseks äärealadel, kus puudub võimalus osta pudelivett, kirjutas CNN

Meeskonna sõnul suudab nende masin joodavaks muuta nii musta jõevee, ookeanivee kui ka reovee. Kamen ütleb isegi, et Slingshoti abil saab joogivesi kõigest, mis tundub vähegi märg või sisaldab vett.

Et leiutaja jutt vastab tõele, on näidanud katseperiood. Kolm suve tagasi viis Kamen kaks Slingshoti Hondurasel asuvasse külasse Lerida, kus neid kasutati üks kuu.

«Masinad töötasid seal väga hästi muutes joodavaks pea igasuguse vee, mille külaelanikud meile tõid,» rääkis Kamen. «Kogu vesi, mis me masinast saime, oli täiesti puhas.»

Kuid siiski on Slingshotil üks viga. See on liiga kallis.

Kameni sõnul on neil iga masina ehitamiseks kulunud sadu tuhandeid dollareid, kuid mõistlik hind oleks paartuhat dollarit. Nii tulebki tootmiskulude vähendamiseks veel tööd teha.

Lisaks tuleb Kamenil leida partnerid, kes masinat üle maailma levitama hakkaksid.

Maailma terviseorganisatsiooni prognoose arvestades peaks uuel leiutisel turgu olema. Maailmas on peagi seitse miljardit inimest ja puhast joogivett jätkub aina väiksemale hulgale.

Juba praegu sureb ebapuhta joogiveega seotud haiguste tõttu igal aastal 3,5 miljonit inimest ja pea 900 miljonil puudub ligipääs puhtale veele.

Kameni sõnul on musta vee joogikõlbulikuks tegemine kui seatina muutmine kullaks. «Aga ma arvan, et see on veelgi olulisem, sest pliid ega kulda juua ei saa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles