Teadlased avastasid, kuidas värvipimedust ravida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased avastasid, kuidas värvipimedust ravida
Teadlased avastasid, kuidas värvipimedust ravida Foto: AFP / Scanpix

USA Washingtoni ja Florida ülikoolide geneetikud avastasid viisi, kuidas värvipimedust ravida ja nad loodavad, et see edaspidi aitab tuhandeid selle puuduse all kannatajaid.

Teadlased taastasid oma katses värvipimedate ahvide normaalse nägemise, kirjutab timesonline.co.uk.

Uurijad jätkasid, et see on efektiivne ja ohutu raviviis.

«Värvipimedus on mõnevõrra elukvaliteeti halvendav. Primaatidel tehtud ravikatse oli väga edukas ja loodame, et sellest arendatud ravimeetodeid saab edaspidi kasutada ka inimeste peal,» sõnas professor William Hauswirth.

Värvipimedus ehk daltonism on inimese võimetus tajuda erinevusi mõne või kõigi värvide vahel, mida teised inimesed suudavad tajuda. Meeste seas on värvipimeduse all kannatajaid rohkem kui naiste seas.

Teadlaste uuritud värvipimedatel ahvidel Daltonil ja Samil puudus organismis valkudega seotud retseptor opsiin. Sama defekt põhjustab inimestel roheliste ja punaste toonide mitte nägemist.

Teadlased tegid ahvide värvipimeduse kindlaks puutepaneelile ilmunud värvilaikude abil, mida ahvid pidid puudutama.

Kui ahvid suutsid näha ja puudutada erinevat värvi täppe, siis anti neile auhinnaks mahla. Teadlased märkasid, et ahvid ei suutnud näha halle, rohelisi ja punaseid täppe.

Teadlased taastasid ahvidel normaalse nägemise, süstides nende silmade võrkkesta retseptor opsiiniga muudetud viirust. Uurijad kasutasid ahvide peal tehtud katses adenoviirust.

24 nädalaga ahvide nägemine taastus ja nad suutsid kergelt eristada halle, rohelisi ja punaseid laike.

Teadlaste sõnul näitas nende katse, et aju on võimeline end teatud tingimustel ümber programmeerima ja uusi gagnglionite vahelisi ühendusi looma.

Kaks aastat pärast ravi saamist ei ole ahvidel ravi kõrvalmõjusid märgatud.

Teadlased loodavad saada lähiajal ka inimkatseteks loa.

«Värvipimedatel inimestel on kogu aeg tunne, et nad jäävad millestki ilma.  Kui me suudame  luua inimsilma jaoks sobiva ravi, siis oleks sellest kindlasti väga paljud huvitatud,» lisas uurija Jay Naitz.

Värvipimedad olid või on  näiteks kirjanik Mark Twain, laulja Meat Loaf, laulja Bing Crosby, endine USA president Bill Clinton, näitleja Keanu Reeves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles