Raha leevendab valu ja üksindust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahast mõtlemine leevendab teadlaste sõnul valu ja üksindust.
Rahast mõtlemine leevendab teadlaste sõnul valu ja üksindust. Foto: Caro / Scanpix

Raha näib mõjuvat inimestele lohutusena. Sõprade puudumine või füüsiline valu põhjustab ebameeldivaid emotsioone, kuid need leevenduvad kohe, kui mõelda rahale.

Raha on mõjukuse sümbol ning selle olemasolu muudab sotsiaalse tõrjutuse või füüsilise valu väljakannatamise kergemaks, kirjutavad Xinyue Zhou, Kathleen Vohs and Roy Baumeister ajakirjas Psychological Science ilmunud artiklis, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

«Uuring toob välja seosed füüsilise ja sotsiaalse valu vahel, ning näitab, kui tugevalt sisse kasvanud on raha tähendus mõjuvõimu ja kontrolli sümbolina,» märkisid teadlased.

Nad tegid ülevaate artiklitest, mis uurisid sotsiaalsete suhete, füüsilise valu ja raha omamise mõju inimeste emotsioonidele. On näidatud, et füüsiline valu ja suhtlemisvaegus põhjustavad inimestele halba enesetunnet sarnaste mehhanismide kaudu. Samuti on erinevates uurimustes näidatud, et mõtlemine rahale muudab nii suhete kui valu pärast muretsevate inimeste enesetunde paremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles