Šokolaad aitab südamehaigeid

Alo Lõhmus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Šokolaadi söömine võib südameataki üle elanud inimestel aidata vältida uue ja surmava ataki saabumist. Seda muidugi juhul, kui nad suudavad mitte laskuda liialdustesse.

Südameataki üle elanud inimesed, kes söövad šokolaadi vähemalt kaks korda nädalas, riskivad kuni kolm korda vähem võimalusega järgmise ataki kätte surra kui need saatusekaaslased, kes šokolaadi üldse suu sisse ei võta.



Väiksemas koguses šokolaadi pruukimine pakub südamehaigetele veidi vähem kaitset, ent on siiski parem kui šokolaadi täielik eiramine.



Niisugune magus tõde selgus Rootsi teadlase Imre Janszky juhtimisel Karolinska instituudis korraldatud uurimusest, milles esmakordselt õnnestus tõestada šokolaadi kasulikkust ägeda müokardiinfarkti patsientidele.



Juba varem on teadlased tähele pannud, et kakaod sisaldavad kompvekid alandavad vererõhku ja parandavad vereringet. Seetõttu on šokolaadi juba soovitatud näiteks hea tervise juures püsivatele vanuritele. Kuid nüüd võib magusapala lisanduda ka tõsiste südamehaigete ravimimenüüsse.



Muu magusa kohta ei kehti

Uuringus osalenud Bostoni teadlane Kenneth Mukamal selgitas AFP-le, et kõnealune efekt on omane vaid šokolaadile – see ei kehti iga suvalise magusaine kohta. «Paistab, et kakaos leiduvad antioksüdandid on kõige tõenäolisemad kandidaadid šokolaadi elupäästva omaduse selgitamiseks,» avaldas teadlane arvamust.



Antioksüdandid pakuvad organismile kaitset nn vabade radikaalide vastu. Need on keemiliselt üliaktiivsed molekulid, mille välimisel elektronkihil leidub paaritu arv elektrone.



See muudab need molekulid väga reaktsioonivõimeliseks, mistõttu organismis kuhjudes hakkavad nad keharakke kahjustama. Vabad radikaalid jõuavad organismi toidust, õhust, tubakasuitsust, UV-kiirgusest jm. Neil on oma positiivne roll vererõhu reguleerimisel, põletiku ja kehavõõraste ühendite vastu võitlemisel, kuid akumuleerudes kutsuvad nad esile oksüdatiivse stressi ning võivad kaasa aidata südameinfarkti, ajuinsuldi, vähktõve ning veel mitmekümne haiguse tekkimisele.



Oma uuringuis vaatlesid teadlased 1169 Stockholmi piirkonnas elava mittesuhkruhaigest 45–70-aastase mehe ja naise haiguslugu. Kõiki neid ühendas tõsiasi, et nad olid 1990. aastate alguses oma esimese südameatakiga haiglasse sattunud.



Kuna patsiente jälgiti ataki järel aastaid hoolikalt ning tehti tähelepanekuid ka nende toitumistavade kohta, saidki teadlased jälile, et surmava südameataki saabumise tõenäosus oli neil meestel ja naistel pöördvõrdeline šokolaadihulgaga, mida nad tarbisid. Seejuures näib šokolaad ühtemoodi hästi mõjuvat nii meestele kui ka naistele, sõltumata nende east.



Patsiendid, kes lubasid endale šokolaadi vähem kui korra nädalas, ent seda vahel siiski pruukisid, vähendasid riski järgmise ataki kätte surra 27 protsenti võrreldes nendega, kes šokolaadi põlgasid. Seevastu korra nädalas maiustajate väljavaated paranesid 44 protsenti ning kaks korda või rohkem nädalas šokolaadi manustajate omad koguni 66 protsenti.



Mukamal hoiatas samas, et šokolaadiga tuleb endiselt ettevaatlik olla, sest selle maiuse laastav mõju figuurile pole kuhugi kadunud. Ülekaalulisus omakorda on paljude haiguste allikas, südamemured sealhulgas.



«Kuid neid, kes soovivad süüa tervislikke maiustusi, julgustan ma küll tarbima väikestes kogustes šokolaadi,» sõnas teadlane. «Inimesele, kel pole kaalumuresid ning kes on võimeline sööma šokolaadi mõõdukates kogustes, säilitades seejuures oma figuuri, ei keelaks ma seda.»



Uuringul mitu puudust

Kuid skeptikud juhivad tähelepanu ka uuringu puudustele. Esiteks ei olnud vaadeldud patsientide puhul tegu juhusliku valimiga, mistõttu tulemuse usaldusväärsus pole raudkindel ning põhjuse ja tagajärje seos on ebaselge. 



Teiseks ei täpsustanud rootslased, mis tüüpi šokolaadi vaatlusalused südamehaiged sõid. Piimašokolaadis leidub antioksüdante nimelt vähem kui tumedas šokolaadis. Ja lõpuks tuleb märkida, et šokolaadi söömine ei aidanud kuigivõrd vältida mittesurmava südameataki kordumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles