Õpilased lasid asjurile tossu

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kaboooom!» ehk kuidas nappide keemiateadmistega noor võib laboris pauku teha. Sellisel teemal etendas Kivilinna gümnaasiumi endine õpilane Siim Rinken USA asjurile Eestis Karen Deckerile keemiateatrit.
«Kaboooom!» ehk kuidas nappide keemiateadmistega noor võib laboris pauku teha. Sellisel teemal etendas Kivilinna gümnaasiumi endine õpilane Siim Rinken USA asjurile Eestis Karen Deckerile keemiateatrit. Foto: Sille Annuk

Kivilinna gümnaasiumi õpilased võõrustasid USA asjurit Karen Deckerit tossutamise ja paugutamisega ning näitasid oma keemilaborit, mis nii mõnelegi Ameerika koolile silmad ette annab.


Möödunud nädala lõpul väisas Tartu Kivilinna gümnaasiumi Ameerika Ühendriikide asjur Eestis Karen Decker.



«Võrreldes sellega, kuidas mina omal ajal keemiat õppisin, on see siin täiesti tipptase,» hindas Decker Kivilinna gümnaasiumi keemialaborit. Deckeri sõnul annab see labor silmad ette ka paljude USA koolide võimalustele.



Vesi muutus vereks


Asjurile avaldas veelgi enam aga muljet õpilaste keemiateater, mille peale märkis Decker, et tema ajal küll keemia nii lõbus ei olnud. Keemiliste rektsioonide ja indikaatorvedelike lisamisega demonstreerisid õpilased vee muutmist «vereks» ning tegid elavhõbeda, joodi ja magneesiumisooladega ilutulestikku.



Teatrit teinud Kivilinna gümnaasiumi 12.a klassi õpilaste sõnul aitab efektsete katsete tegemine kahtlemata suurendada huvi keemia ja loodusteaduste vastu. Samas näitas see teater, et lisaks katsetele tuleb ka teooriat õppida, lisas teatrit teinud abiturient Viljar London.



Deckeri küsimusele, kui paljud kavatsevad minna ülikooli loodus- või täppisteadusi õppima, tõusis 11.a klassi tunnis üksjagu palju käsi.



Oma osa loodusteaduste ja tehnoloogiahuvi kasvatamisel on ka ülemaailmsel keskkonnaprogrammil Globe, milles Kivilinna gümnaasium osaleb. Globe’i programm oli ka USA asjuri visiidi peapõhjus, sest programmi toetab USA valitsus.



Decker püüab enda sõnul Eestis järgemööda külastada kõiki programmis osalevaid koole, mida on kokku 30 ringis. Tartus osaleb Globe’is lisaks Kivilinnale ka Miina Härma gümnaasium.



NASA teadlaste käe all


Programmi tegevust juhivad USA ülikoolide, NASA ja NOAA teadlased ning selles osaleb üle 6000 kooli üle maailma. Deckeri sõnul tõestas Kivilinna gümnaasiumisse tehtud visiit, et selles koolis on head tingimused, tekitamaks õpilastes huvi loodus- ja täppisteaduste vastu, ja USA valitsusel on kahtlemata motivatsiooni jätkata Globe’i programmi läbi viimist Eestis.



Viljar London ja tema klassiõde Evelin Pihlap selgitasid Globe’i programmis osalemist õpilaste seisukohalt kui võimalust käia suvistes keskkonnalaagrites, kus tehakse loodusmõõtmisi ning õpitubasid.



Lisaks saadetakse kogutud andmed interneti andmebaasi analüüsimiseks. «Võib teha ka individuaalseid uurimusi, näiteks mõõtmisi Emajõe veega, ning siis saata see programmi,» kirjeldas London.



Globe’i programm


• Ülemaailmne koolidele tuginev programm, mille käigus õpilased teevad keskkonnamõõtmisi, saadavad nende tulemused interneti andmebaasi ning kasutavad internetist saadavaid õppematerjale ja oma mõõtmistulemusi loodus- ja täppisteaduste õppimisel.


• Programmi tegevust juhivad USA ülikoolide, NASA ja NOAA teadlased, sellest võtab osa ligi 6000 kooli 73 riigist.


• Tartu Kivilinna gümnaasium osaleb programmis 1996. aastast.


• Programmi kohta leiab infot www.globe.gov

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles