Vanemad valetavad lastele üllatavalt sageli

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemad valetavad lastele üllatavalt sageli.
Vanemad valetavad lastele üllatavalt sageli. Foto: Caro / Scanpix

Ema ja isa võivad küll õpetada lastele, et valetada on inetu, kuid värskest uuringust selgus, et pea kõik vanemad valetavad oma lastele pidevalt.

Laste emotsioonide ja käitumise kujundamiseks leiutavad vanemad sageli lugusid alates maagilistest olenditest ja lõpetades lapse halvale käitumisele järgnevate kummaliste tagajärgedega, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

«Meid üllatas, kui sageli vanemad lastele valetavad,» ütles Toronto ülikooli teadlane ja uurimuse esimene autor Kang Lee. «Meie uurimus näitas, et isegi lastelt rangelt vaid tõerääkimist nõudvad vanemad valetasid ise oma lastele.»

Lee ja tema kolleegid arvavad siiski, et nende uurimuse tulemused on alles esialgsed, puudutades teemat, mida varem uuritud pole. Nad ei oska kindlalt öelda, kuidas vanemate valed lastele mõjuda võivad, kuid kardavad, et liigne valetamine mõjuda kehvalt laste toimetulekuoskustele ja õppimisele.

Samuti võivad valed lõhkuda vanema ja lapse vahelist sidet, arvas uurimuses osalenud California ülikooli teadlane Gail Heyman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles