NASA: asteroid Apophis on üsna ohutu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA teadlaste arvutijoonis Apophise liikumisest ja kui kaugel on see asteroid Maast 13. aprillil 2029.
NASA teadlaste arvutijoonis Apophise liikumisest ja kui kaugel on see asteroid Maast 13. aprillil 2029. Foto: Wikipedia.org

USA kosmoseagentuuri NASA uue hinnangu järgi ei ohusta suur asteroid Apophis ehk 2004 MN4 2029. ja 2036. aastal Maad.

See asteroid avastati 2004. aastal ja alates sellest ajast on püütud kindlaks teha, kas see kahe ja poole jalgpalliväljaku suurune «kosmiline külaline» Maale ohtlik on, kirjutab news.com.au.

NASA Californias asuva Jet Propulsion Laboratory teadlaste Steve Chesley ja Paul Chodasi sõnul on oht, et Apophis 2036. aastal Maaga kokku põrkab märgatavalt kahanenud. Kui varem arvati, et kokkupõrke tõenäosus on 1: 5000, siis nüüdseks on see aga 1: 25 000.

Teadlased tutvustavad oma uusi arvutustulemusi täna Puerto Ricos toimuval Ameerika astronoomiaühingu konverentsil.

«Apophis on asteroid, mis pakub huvi eelkõige selle suuruse tõttu ning see kosmoseobjekt ei ole midagi sellist, millesse peaks paanikaga suhtuma,» sõnas NASA Maa-lähedaste objektide uurimisprogrammi juht Don Yeomans.

Kui Apophis avastati, siis pakkusid astronoomid, et 270-meetrine asteroid võib Maaga kokku põrgata juba 2029. aastal. Hilisemad arvutused selle siiski välistasid.

Teadlaste kinnitusel on Apophis 13. aprillil 2029. aastal Maast 29 450 kilomeetri kaugusel. Teisel korral arvatakse ta Maale küllaltki lähedal olevat 2036. aastal, kuid ka siis ei ole ta meie koduplaneedile ohuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles